Az enyhítésekkel megugrott a szállásfoglalások száma -Beindult a turizmus a hosszúhétvégén
Az enyhítésekkel megugrott a szállásfoglalások száma

Beindult a turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén. Országszerte kinyitottak a szállodák, éttermek és a fürdők is. A foglalások az enyhítésekkel egyidőben, szinte azonnal elkezdődtek. A folytatás hasonlóan jónak ígérkezik: a felmérések szerint a magyarok inkább itthon akarnak nyaralni. Döntően júliusra és augusztusra foglalnak a legtöbben, ugyanakkor júliustól már külföldi csoportos utazásokra is megnyílhat a lehetőség – közölte az M1 Híradója.

A több hónapos bezártság után utazásra buzdít mindenkit a Magyar Turisztikai Ügynökség. Legújabb kampányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy az erdők, vizek, kastélyok, múzeumok, szállodák és éttermek újra nyitva állnak, és a nehéz időszak után visszavárják a magyar utazókat.

Idén a belföldi utazással a kirándulók most nemcsak maguknak szerezhetnek felejthetetlen élményeket, hanem a hazai turisztikai ágazatban dolgozó embereket is támogatják.

Sokan tettek így már a pünkösdi hosszúhétvégén is. Az enyhítésekkel egyidőben szinte azonnal elkezdődtek a foglalások.

Alig pár nap alatt elkelt a szállások nagy része Szilvásváradon is.

„Az első számú célpont az ideérkezők körében a Szalajka-völgy, a Fátyol vízeséssel, a kisvonattal. Emellett ugye a lipicai ménest szokták sokan keresni, és a kihagyhatatlan szilvásváradi pisztrángot” – imsertette Tóth Andrea, turisztikai- és rendezvény referens.

Népszerű úticél volt a hétvégén a Balaton is. Zamárdiban a szeles idő ellenére néhányan meg is mártóztak a vízben, de a legtöbben inkább a pecázást, vagy a sétát választották a parton.

Sokan a biztonságos beföldi nyaralást tervezik, de júliustól repülni is lehet majd

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese az M1-en arról beszélt, hogy az előzetes mérések alapján inkább itthon akarnak nyaralni a magyarok. Sokak szerint ugyanis a járvány szempontjából biztonságosabb belföldön maradni.

„A belföldi vendégekben erősödik az a szándék, hogy itthon töltsék el a nyári pihenésüket, szinte kétharmada a vendégeknek Magyarországon szeretne pihenni. Egy jelentős részük már a vészhelyzet feloldását követően útnak indult, de lesz majd, aki az év vége felé tervez pihenést. Természetesen a biztonság lesz az elsődleges szempont” – fogalmazott Könnyid László.

Akik viszont úgy döntenek, hogy külföldön szeretnének nyaralni, július elsejétől erre már repülővel is van lehetőségük. Csaknem három és fél hónap szünet után,

közvetlen charterjáratok is indulhatnak a tengerparti üdülőhelyekre.

Egy nyíregyházi utazási irodában már le lehet foglalni az utakat. A tulajdonos azt mondta: egyre nagyobb az érdeklődés, a görög szigetek a legkedveltebbek. Az utazás viszont várhatóan drágább lesz, mint az elmúlt években.

„Egy-két idegenvezetőtől, akik ott élnek, kapunk információkat, hogy a boltok kinyitottak, arról is, hogy milyen árak vannak. Kint lényeges áremelésre nem számítunk, az itthoni árak annak függvényében alakulnak, hogyan fognak telni a charterjáratok. Nyilván, ha gyorsan telnek, nem lesz akció, ha kevésbé fognak telni, akkor biztos, hogy lesznek akciók” – mondta az utazási iroda tulajdonosa, Bicsérdy Rita.

Idén negyedannyi charterjárat közlekedik majd

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta: a foglalások számát figyelembe véve úgy tervezik, hogy idén nyáron negyedannyi charter repülőjárat közlekedik majd a mediterrán nyaralóhelyekre. Molnár Judit hozzátette: a gépek indulását az egészségügyi szabályok és a járványhelyzet alakulásától teszik függővé.

„Amennyiben a szabályok ezt lehetővé teszik, akkor Görögországba, Törökországba, Bulgáriába, Tunéziában, Egyiptomba fognak elindulni ezek a charterjáratok. Egyébként ebben az évben azt gondolom, hogy változatlanul ugyanazok az országok lesznek népszerűek a magyarok körében, mint az előző években, tehát a toplistás úti célok közé tartozik Horvátország, Görögország és Törökország” – fejtette ki az elnök.

Arra azonban felhívják az utasok figyelmét, hogy biztosítást mindenképpen kössenek.

Utazás előtt ajánlott a biztosítótársasággal felvenni a kapcsolatot a járványhelyzet miatt érvényes szabályokkal kapcsolatban, ugyanis, ha valaki olyan országba tervezi a pihenését, amelyet a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek közé sorolt, akkor azt vegye figyelembe, hogy oda nem minden társaságnál lehet utasbiztosítást kötni.

Kinyitottak a hazai turistacélpontok

Az első, korlátozásoktól mentes hosszú hétvégét sokan kihasználták, még ha az idő nem is mindig kedvezett a szabadtéri programoknak. A közkedvelt hazai turistacélpontok többsége kinyitott, de a járvány miatti óvintézkedésekre mindehol figyeltek.

Pünkösdi forgatag várta a látogatókat a diósgyőri várban. A korabeli népi játékokat a gyerekek élvezték a legjobban. Az állandó kiállítás mellett, a vár javasasszonnya népi gyógymódokról mesélt az érdeklődőknek. A turisztikai látogatóhely két és fél hónap után most nyitott meg újra, ezért számos programmal készültek.

„Azok a csöppségek, akik idelátogattak hozzánk, elültethették az égigérő paszulyt is, amiről , ha megfelelően gondoskodnak, akkor akár az égig is érhet. Mindezeken túl íjászkodással, fegyverbemutatóval, a várnép kíséretében rendhagyó vársétával vártuk a látogatókat” – jelentette ki a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, Novák Irén.

Nem tántorította el az időjárás sem a kirándulókat

A gyulai vár is megnyitotta kapuit a hosszú hétvégén. Fegyverbemutató és íjászat várta az érdeklődőket. Sokan a borús idő ellenére is örültek, hogy végre közös kiránduláson vehettek részt szeretteikkel a karantén után.

A hagyományokhoz híven a vár legényei közül idén is megválasztották a pünkösdi királyt.

Az ügyességi feladatokat legjobban teljesítő jelentkező egy évig minden ünnepre meghívást kap.

„A legnehezebb próbatétel az ágyúgolyótartás volt, az nagy erőfeszítést igényelt, az íjászat és a puskával való futás annyira nem, az könyebb volt, de voltak ellenfeleim, a legjobb része ennek, hogy én nyertem, hogy az egyéves tivornya az enyém” – mondta a boldog győztes.

A hortobágyi Madárkórházban rendhagyó módon az itt élő szárnyasok közül lehetett szavazás útján kiválasztani a pünkösdi királyt.

Idén Boróka, az uhu bagoly lett a nyertes, ő tetszett a legjobban a közönségnek.

A szentendrei skanzen már az előző hétvégén kinyitott, pünkösdre a látogatóknak erőpróbákkal, kézműves vásárral és az állandó kiállítások megnyitásával kedveskedtek.

A fokozatos nyitás mellett a legtöbb rendezvényközpont és turisztikai látványosság abban bízik, hogy augusztus végén és szeptemberben már újra látványos rendezvényekkel és zenei programokkal is várhatják a látogatókat.

 

hirado.hu