Az arab nagykövetet fogadták a városházán

 

Az arab nagykövetet fogadta hétfőn a városházán dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Ulrich Attila alpolgármester, dr. Podlovics Roland alpolgármester, valamint Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A látogatás célja volt, hogy a két ország partneri kapcsolatának lehetőségeiről beszéljenek, ezért a nagykövet egy átfogó, Nyíregyházát turisztikai, illetve gazdaságfejlesztési szempontból bemutató városprezentációt is láthatott.

https://youtu.be/N2v5IEZbnZU

Saud Al-Shamsi az Egyesült Arab Emírségek rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként szolgál Magyarországon 2021 vége óta. Az ország szövetségi állam, amely hét emírségből áll, ennek kőolaj- és földgázkészletei az egyik legnagyobbak a világon. A nagykövet az Emírségekben rejlő üzleti lehetőségek megismertetését tűzte ki célként, nyíregyházi látogatása során igyekszik megismerni a térség sajátosságait, ötleteket megfogalmazni és fogadni a magyar felektől egyaránt.

„Azért vagyok itt, hogy ápoljuk a barátságot, a jó viszonyt. Mi abban hiszünk, hogy megosszuk a tapasztalatainkat a partnereinkkel. Éppen ezért annyi polgármestert látogatok meg, amennyit csak tudok, annyi magyarral találkozok, amennyivel lehetséges, hogy arról beszéljünk, milyen lehetőségek vannak a két ország kapcsolatrendszerében. Ez lehet üzleti, kulturális, kereskedelmi, és még sok egyéb. Ehhez beszélgetést kell kezdeményezni, ezért vagyok itt”

– nyilatkozta a nagykövet.

Magyarország és az Emírségek kapcsolatának elengedhetetlen része, hogy mindkét fél ismerje a másik lehetőségeit, ezért a látogatás során dr. Podlovics Roland alpolgármester gazdaságfejlesztési, valamint Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője turisztikai, kulturális szempontból is bemutatta Nyíregyházát.

„A nagykövet úr első alkalommal van itt, Nyíregyházán, de azt gondolom, hogy már a beszélgetés során azt éreztük, mintha harmadszor lett volna. Túlmentünk a protokolláris kereteken és konkrét együttműködési lehetőségekről is beszéltünk, sőt azt is megbeszéltük, hogy ősszel ezt a beszélgetést egy következő tárgyaláson már tovább is tudjuk vinni”

– mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország 1990 óta tartanak fent kölcsönös tiszteleten alapuló diplomáciai kapcsolatot. Magyarország nagykövetsége 2006-ban nyílt meg az Emírségekben. Az Emirátusok magyarországi nagykövetsége 2018-ban kezdte meg működését.