Autómentes Nap! – pénteken
Idén is lesz Autómentes Nap! Szeptember 22-én, pénteken azt kérik a városlakóktól, hogy autó nélkül közlekedjenek, az utazáshoz fenntartható, alternatív közlekedési módokat válasszanak. Az érdeklődőket a Szabadság térre várják, a programok 14 órakor kezdődnek. Lesz kerékpáros bemutató, ügyességi pálya és bringaverseny is.

Új helyszín

 

Tavaly a Kossuth téren tartották az Autómentes Napot, ám idén változik a helyszín – jelentették be a rendezvény hivatalos sajtótájékoztatóján. A város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila kiemelte, idén a Szabadság téren lesz az Autómentes Nap központja, ahol több alternatív közlekedési lehetőséggel ismerkedhetnek meg a városlakók. Hozzátette, az alternatív közlekedési eszközök használatával többek között a város levegője is tisztul – éppen ezért mutatnak be elektromos autókat és hoverboard-okat is.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Kevesebb baleset

 

A rendezvény tájékoztatóján a Nyíregyházi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese azt mondta, egyre kevesebb a gyalogos és kerékpáros baleset. Molnár Péter szerint ez többek között annak köszönhető, hogy egyre több kerékpárút és kerékpársáv van Nyíregyházán, valamint a gépjárművezetők is kezdik megszokni a kerékpárosokat, illetve a biciklisek is óvatosabban, a KRESZ szabályait betartva közlekednek. A Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának vezetője hozzátette, 2013 óta több mint 16 kilométerrel bővült a nyíregyházi kerékpárút-hálózat. Pató István kiemelte, a közeljövőben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, Európai Uniós forrásból további 8 kilométerrel bővül a hálózat Nyíregyházán. Biztonságosabban közlekedhetnek majd a kerékpárosok a Kállói, a Debreceni úton, valamint a Tünde utcán.

 

Szeptember 22.

 

Az Autómentes Napot idén is az Európai Mobilitási Hét keretében hívja életre Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Zöld Kerék Alapítvánnyal közösen. A szeptember 22-ei programok 14 órakor kezdődnek: lesznek tánc- és kerékpáros bemutatók, bábszínházi előadás, bringaverseny, közös biciklizés, KRESZ-teszt, valamint kerékpáros ügyességi pályát is kipróbálhatnak az érdeklődők.

Dér Vivien