Áttetsző rétegek vásznon és üvegen – interjú Homoródi Évával

Festőművész, üvegműves-üvegtervező, művésztanár, feleség, társ, anya és még sorolhatnánk. Homoródi Éva is azon nők közé tartozik, akik akarnak és tudnak feladatokat, szerepeket vállalni és ellátni, közben pedig kreatívak lenni. Szerintem nemcsak én látom így. Családtagjai, barátai, kollégái is elismeréssel, szeretettel gondolnak rá és egyediségére.

Kisgyermekként nemcsak játszott, hanem alkotott is. Szülei támogatták vágyait, így általános iskolában rajz tagozatos lett. Majd jött az áhított, akkori Művészeti Szakközépiskola. Bár eredetileg bőrműves szeretett volna lenni, üvegműves-üvegtervező szakon kezdett és végzett. Tanulmányi évei alatt szaktanáraival és iskolatársaival üveghutát is építettek az intézményben, amely szakmai találkozók, szimpóziumok központi helyszíne lett.

Majd a Nyíregyházi Főiskola rajz és vizuális kommunikáció szakán mélyült el jobban a festett, rajzolt művészetekben. A grafikával és a festészettel ismerkedett. Utóbbit érezte és választotta sajátjának.
„Sokat kísérleteztem, hiszen nem a puszta valóságot akartam mutatni. Igyekeztem önmagamat is ’belevinni’ a tájképekbe, csendéletekbe. Ez akkor ugyan még nem volt teljesen tudatos, inkább ösztönösen, a bennem lévő érzés uralkodott és az vezette a kezemet.”

Festői színvilága egyedi, összetéveszthetetlen. Kiállításokon mindenki felismeri: ezt Homoródi Éva alkotta!
„Le kell csendesítenem azt, amit látok! Finom, fátyolos munkáim vannak. A földszínek, a zöld árnyalatai állnak közel hozzám. Egyszerűen nem tudok harsogó vöröset használni, nem tudom önmagam ’átírni’ vagy éppen meghazudtolni.”
Egykori középiskolájában lett művésztanár, a tanítás mellett pedig Pécsre kezdett járni. Levelezős vizuális nevelőtanári szakon tanult. Majd érezte, visszavágyik a kissé háttérben hagyott alapokhoz.

„Kialakítottam egy üveges műhelyt. Síküvegekkel kezdtem dolgozni, majd Egerben sajátítottam el a Tiffany-üveg készítésének alapjait, rejtelmeit. Első nagy üvegmunkám egy 2x3 méteres ólmozott üveg mennyezet volt Tiszavasváriban. Aztán jöttek a szakmai kihívások, az újabb alkotó tevékenységek. Tiffany technikás térelválasztó paravánok, több száz üvegdarabból álló mennyezeti üvegek, különleges ablakok vagy akár konyhabútorok díszüvegei. Szerencsés vagyok, mert ez hobbi és munka egyben!”

Mindkét művészeti ág, a festészet és az üvegmunka is örömmel tölti el, szinte felszabadítja. Homoródi Éva azt vallja, a festészet öncélúbb ugyan, de az üvegműves pillanatok kihívásokkal telibbek. Az üveg stabilitását figyelve, törékenységével szinte játszva, az alkotó a megoldásban, a kivitelezésben újra és újra meglépi önmagát – mondja.
Homoródi Éva alkotásai, festményei legközelebb a megye legnagyobb kortárs képzőművészeti seregszemléjén láthatók.

Az Őszi Tárlat november 6-ától fogadja az érdeklődőket a Bencs Villában.

R.