Atlétából súlyemelő
Dobogós lett egy nemzetközi súlyemelő tornán Urbán Ákos. A nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanulója mindössze fél éve foglalkozik a sportággal és már korosztályos válogatott. Korábban atlétaként ért el sikereket.

Edzés a Tiszavasvári úti NYVSC pályán. Urbán Ákos a többi atlétához hasonlóan készül, csakhogy ő már súlyemelő. A Vasvári Pál Gimnázium tehetséges sportolója korábban diszkoszvető és súlylökő versenyeken indult, utóbbin diákolimpiai harmadik is volt. Az edzéseken azonban feltűnt, hogy alkata kedvező lehet a súlyemeléshez is.

Az atlétikai edzések során is végzünk súlyzós gyakorlatokat, és akkor derült ki, hogy tehetséges vagyok a súlyemelésben is. Most megfordult a dolog, eddig az atlétika kiegészítője volt a súlyemelés, most pedig utóbbi került előtérbe – mondta Urbán Ákos súlyemelő.

A váltás olyan jól sikerült, hogy bár még csak fél éve gyakorolja a technikát, már meghívást kapott a korosztályos válogatottba, melynek tagjaként a hétvégén egy nemzetközi versenyen a csapattal bronzérmes lett. A fiatal versenyző most párhuzamosan indul atlétikai és súlyemelő versenyeken is.

Ebben a fiatal korban még nem kell eldönteni, melyik sportágat választja, középiskolában mindkettőt űzheti. Az alkata olyan, ami inkább a súlyemelésnek kedvez, mivel alacsony, de nagyon erős és robbanékony – mondta Seres István edző.

Urbán Ákost nagyon tehetségesnek tartják a szakemberek, és bár a technikáján van még mit csiszolni, így is komoly eredményeket érhet el. A nyári időszakban is folyamatosak az edzések, mivel rövidesen az Országos Bajnokságon kell dobogóra lépnie a sportolónak. Abban bíznak edzőjével, hogy sikerül ott is érmet szerezni.

Dankó László

(Fotó: Szarka Lajos)