Átadták az új elektromos autótöltőket – Városunkban is egyre több a zöld rendszámú autó
Az újonnan telepített töltőkkel 12-re nőtt az elektromos autótöltők száma Nyíregyházán.

A környezettudatosság jegyében az Önkormányzat támogatta az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. elektromos autók töltésére irányuló fejlesztését. Hétfő kora délután ünnepélyes keretek között adták át a Nyíregyházán újonnan létesített elektromos töltőállomásokat.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a megyeszékhely 5 frekventált pontján biztosított lehetőséget arra, hogy az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. elektromos autótöltőket létesítsen. A társaság, mint 100%-os állami tulajdonú cég idén május végéig 329 darab köznyilvános, közterületű elektromos autótöltő berendezés elhelyezését vállalta, állami támogatással.

Az országos hálózat most öt nyíregyházi töltőállomással bővült

Dr. Ugron Gáspár Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta:

Körülbelül 30 km-enként helyezünk el városi, járási központi környezetben elektromos autótöltőt. A cél az, hogy Magyarország teljesen átjárható legyen e-autókkal. A Műszaki Egyetemmel közösen kialakított informatikai rendszer mutatja meg, hogy hova érdemes telepíteni újabb töltőberendezést. Nyíregyháza kiemelt desztináció, hiszen akár megyei jogú városként, akár kormányablak pontokat, akár turisztikai desztinációkat vagy az 'átmenő' közlekedésű pontokat adunk meg, a paraméterezés, a rendszer mindenképpen kiadja Nyíregyházát!

Az újonnan telepített töltőkkel 12-re nőtt az elektromos autótöltők száma Nyíregyházán. A Korzó mélygarázsában hat AC töltő működik, az egyik élelmiszer-áruházlánc parkolójában egy darab AC töltő működik.

A Bujtos, Körte és Tavasz utcákra 1-1 darab AC gyorstöltőt telepítettek, töltőoszloponként egyidejűleg 2 gépjármű töltése, parkolása lehetséges. A Dob utcán már DC, azaz villám töltőoszlop kapott helyet, ott egy jármű töltésére van lehetőség. A Szabadság térre kétállásos, szintén DC villám töltőoszlopot telepítettek.

A levegőminőség javítása is cél

A beruházás illeszkedik a város azon törekvéséhez, hogy csökkentse a károsanyag kibocsátást a közlekedésben, ezzel javítsa a levegő minőségét – mondta Dr. Kovács Ferenc. A polgármester kiemelte, múlt héten kapta meg Nyíregyháza az Energiahatékony Önkormányzat díjat!

Emögött több év van és sok munka, ami egyrészt arról szól, hogy a városvezetésnek azon programja, ami az energiahatékonyságot, a kevesebb energia használatát tűzte ki célul, egyre több területen és egyre jobb eredményeket ér el. Fontos kiemelni, hogy a 41 környezetbarát CNG busz több mint egy éve van forgalomban, újabb bicikliutak épülnek, az intézmények felújítása pedig évek óta zajlik.

A Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóosztályának év végi, rendelkezésre álló adatai alapján Nyíregyházán jelenleg 56 zöld rendszámmal ellátott autó van nyilvántartva, melyből 14 darab tisztán elektromos meghajtású.

Kapcsolódó galéria

E-töltőállomás átadó