Átadás – Szerda délutántól teljes hosszán járható a nyugati elkerülő!
Fotó: Szarka Lajos

Elkészült a nyugati elkerülő. Az új, összesen 15 kilométeres út, Nyírszőlőstől vezet (keresztezve a 36, 38-as főutakat) egészen az M3-as autópályáig. A várva várt elkerülő négy szakaszban épült meg. Az első kettőt már négy éve használhatják a nyíregyháziak. A két utolsó szakasz építkezései tavaly kezdődtek el, és szerda délután nyíltak meg a forgalom előtt.  

Az ünnepélyes átadáson résztvevő vendégek járművei tesztelték elsőként a burkolatot a nyugati elkerülő legújabb két szakaszán. Nyírszőlőstől a Tokaji útig, majd innen, Zomboribokoron át a Tiszavasvári útig lehet eljutni, és onnan pedig már a négy éve átadott szakaszokon az M3-as autópálya is elérhetővé válik. A két új szakasz közel 8 kilométeres és az autópályára vezeti az észak felől érkező tranzitforgalmat.

„A város életében, a mindennapokban megjelenik az új út!"

Nyíregyháza polgármestere az átadáson mondott beszédében kiemelte, az új elkerülő javítja az itt élők életminőségét és új területeket tár fel a gazdaságfejlesztés számára.

Kiemelkedő autópálya összeköttetést, közlekedésinfrastruktúrát biztosít. Ennek a területnek, a város ezen részének, ahol a gazdaságfejlesztést tervezzük. A LEGO megkezdte a működését, folyamatosan bővíti termelését és ehhez a földterületeit is, de ide tervezzük a város új gazdasági övezetét kialakítani, mivel a régi a debreceni úti ipari park már betelt.

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

A polgármester arról is beszélt, hogy 2010 előtt hatalmas lemaradása volt a városnak a közlekedési infrastruktúrában. Ráadásul a szocialista kormányzat eredeti tervei szerint a nyugati elkerülő is csak 2025 után épült volna meg. Az elmúlt években azonban a városvezetés jelentős hátrányt faragott le a kormány támogatásával. A nyugati elkerülő mellett az elmúlt években 49 kilométer földutat aszfaltoztak le és több mint 70 kilométeresre bővült a bicikliutak hossza a városban, emellett pedig számos út megújult, járdák és új közlekedési csomópontok épültek és épülnek jelenleg is.

„Itt a példa tehát, hogy átgondolt ésszerű fejlesztésekkel, hogyan lehet egy ekkora várost növekedési pályára állítani..."

Az elkerülő átadásán részt vett a magyar országgyűlés elnöke is. Kövér László kiemelte, Nyíregyháza egy dinamikusan fejlődő nagyváros, ahol folyamatosan nő a település lélekszáma.

Hozzáfűzte, a kormány az önkormányzatokkal együttműködve a magyar családok érdekében végez fejlesztéseket, hogy jobb életfeltételeket teremtsen, és a szabolcsi megyeszékhelyhez hasonlóan az ország többi részén is nőhessen a lakosság száma.

A magyar családoknak kell jobb környezetet, jobb elétfeltételeket teremteni ahhoz, hogy helyben maradjanak, hazaköltözzenek és gyermeket vállaljanak. Ez a mi utunk, a magyar kormány ezért dolgozik és keresi a lehetőséget, az együttműködés lehetőségeit az önkormányzatokkal.

– hangsúlyozta Kövér László.

„1000 kilométernyi úttal gyarapodik az ország"

A színvonalas közúthálózat fontos a magyar emberek, a vállalkozások és a magyar emberek számára, erről már a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszélt Nyíregyházán. Mosóczi László elmondta, gyors, kényelmes elérhetőség jelentősen befolyásolja egy térség gazdaságát.

Hozzáfűzte, a 2024-ig tartó közútfejlesztésekre 3200 milliárd forintot fordít a kormány, amiből 1800 milliárdot a hazai költségvetésből biztosítanak.

A 2016 és 2024 időszakban a magas szolgáltatási színvonalú hazai közúthálózat mintegy 1000 kilométernyi új szakasszal bővül. Arra törekszünk, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy gyorsforgalmi, négysávos útszakasz. Stratégiai cél a kiemelt gazdasági térségek gyorsforgalmi bekötése az autópályák, autóutak elvezetése az országhatárokig. Bekapcsoljuk  a közúthálózatba a ma még csak két sávos főutakon elérhető nagyvárosokat is. Nemcsak abban van feladatunk, hogy a hazai településeket jobban megközelíthetővé tegyük, a helyi életminőség javítása szempontjából legalább ennyire fontos, hogy elkerülő szakaszok építésével segítsük elő a települések tehermentesítését.

– mondta el Mosóczi László.

A nyugati elkerülő két új szakasza közel kilenc milliárd forintba került és ünnepélyes keretek között szalagátvágással adták át a forgalomnak. Csütörtök este a két új szakaszt már birtokba is vehették a közlekedők.

Kapcsolódó galéria

Nyugati elkerülő szakasz átadó - Nyírszőlős