Aszályos tavasz – Egy teljes évnyi csapadék hiányzik a talajból
Aszályos tavasz – Egy teljes évnyi csapadék hiányzik a talajból

Egy teljes évnyi, vagyis 5–600 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. Így ez már a harmadik év, hogy rendkívüli aszály van tavasszal Magyarországon. A gazdák az agrár-kárenyhítési alapra számíthatnak, eddig 16 bejelentés érkezett aszálykár miatt, a következő napokban jelentősen nőhet ez a szám, ha a héten sem lesz eső, közölte az agrárkamara Szabolcs megyei elnöke.

 

Az időjárás mintha ismételné önmagát, ugyanaz a szárazság uralkodik hazánkban és főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amit tavaly, illetve már 2018-ban is tapasztalt a mezőgazdaság.  

Ez a jelenlegi vetési időszakban, amikor a kukoricát és a napraforgót vetik a megyében, megnehezíti a munkát, ilyenkor több művelettel lehet eldolgozni a talajt, még jobban összekeverik a nedves részt a szárazzal, ezért nem sikerül teljesen optimális vetőmagágyat készíteni, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Bajlódunk vele, nagyon várjuk az esőt, a múlt hétre is vártunk volna, de holnapra is várjuk az országos esőt. Sajnos ilyenkor az szokott lenni, hogy ha nem országos eső esik, akkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kimarad belőle, reméljük, hogy most nem. Tavaly a nagy szárazság után nagyon féltünk egy egyenetlen keléstől, de mégiscsak helyre igazodott. Most is abban bízunk, hogy azokat, amiket korábban elvetettünk kukoricát és napraforgót és ki vannak kelve, azok még nedves talajba kerültek és szépek, a későbbi vetésektől nagyon félünk, hogy ha nem kap csapadékot, akkor nem minden szem csirázik le és majd, ha csapadékot kap, akkor fog lecsirázni, kikelni és akkor már egyenetlen lesz a kelés. Amelyik időben kikel, az már konkurens lesz és árnyékolni fogja a kicsiket, illetve a tápanyagot elszívja tőle, szóval nagyon nincs rendben

– közölte Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

 

Nagyon kellene pár csapadékos nap Rácz Imre szerint, 50–60 milliméter téli csapadékot mértek eddig ősztől kezdve, ráadásul egy száraz nyár után jött ez a folytatás. 500–600 milliméternyi, tehát egyéves szükséglet hiányzik a talajból.

Fontos lenne az öntözés

Az elnök szerint fontos lenne, hogy ha egy kis csapadék esik, azt ne rögtön a folyókba vezessék vissza, hanem a víztározókba. A talajvízszint folyamatosan csökken az egyre melegedő és csapadékszegény időjárásnak köszönhetően, ezt a hiányt pedig pótolni kell. A vízhiányos időszakban lassan minden gazda belátja, hogy az öntözéses rendszer kiépítésének mekkora jelentősége van.

Öt-tíz éve hangsúlyozzuk a klímaváltozásnak a hatásait, de én azt gondolom, hogy a tavalyi évben vagy a tavalyelőttiben jutottak el olyan törvényhozási szintre az óhajok, hogy komolyan kellene foglalkozni ezzel az öntözéssel. Történtek is erre irányuló forrás-átcsoportosítások, ha csak az évi 17 milliárdra gondolunk itt az elkövetkezendő 10 évben, de ettől nagyobb ütemben alakul át az időjárásunk, mint ahogy mi az öntözéssel ezt pótolni tudnánk, úgyhogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az öntözött területek növelésére, kiépítésére, csatornahálózatra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy méter öntözőcsatorna nem épült a régi rendszerben, így jelenleg nekünk nincs is olyan csatornánk, ami direkt arra épült volna ki, hogy vízelvezetést folytassunk és abból a gazdák öntözni tudjanak. Szerencsés megye ebben Hajdú-Bihar és Szolnok, ahol rengeteg ilyen öntözőcsatorna van, amit ha kis ráfordítással is, de üzembe tudnak helyezni, nekünk ezek a lehetőségek sincsenek meg

– tette hozzá az elnök.

A Szabolcs megyei homoktalajon csak a csapadék tud hűteni, ennek hiánya miatt, ha a meteorológia nyáron például 32–36 fokot ígér, akkor a megyében azt rögtön 36 foknak érezzük, folytatta Rácz Imre, ezért a lakosság szempontjából is fontos lenne, hogy vízfelületeket hozzanak létre.

Károk bejelentése

Az agrárminisztérium közleményéből kiderül, idén április 6-ig 16 aszálykárt jelentettek be országos szinten, a megyei elnök szerint a következő napokban egyre többen jelenthetnek be további eseteket a kalászosokra, ha a héten sem lesz csapadék, illetve a múlt hétvégi vihar is több helyen okozott károkat, például dinnyeföldeken vitte el a fóliát a szélvihar.