Árhullám a folyókon
Az elmúlt napok olvadása és a csapadékos időjárás miatt áradnak a folyók megyénkben, de eddig csak a Túr hazai szakaszán kellett elrendelni az első fokú árvízvédelmi készültséget. Sok helyen jégzajlás tapasztalható, és egyes területeken a belvíz is veszélyezteti a szántóföldeket.

A Tisza az országhatártól Tivadarig apad, lejjebb árad. Vásárosnaménynál egy nap alatt több, mint 70 cm-t emelkedett a vízállás. A folyó Szatmárcsekéig jégmentes, majd Tiszamogyorósig jégzajlás tapasztalható. Tiszamogyoróstól Zsurkig 18 km-en 150 cm vastagságú torlódott állójég van. Ez alatt 5 km-en jégzajlás tapasztalható, Záhony térségében 6 km-en megcsúszott állójég, Tiszabezdédtől Tokajig a folyó 23-30 cm vastagságban be van fagyva. A Szamos végig árad. A romániai szakaszán Dés alatt több km hosszú jégtorlasz indult el, ami várhatóan 3 m-t meghaladó vízszintemelkedést okozhat. Az országhatártól Tunyogmatolcsig úszó jég van, Tunyogmatolcs és Szamosszeg között 13 km-en 130 cm vastag torlódott álló jég figyelhető meg. A Túr is végig árad, tegnap 18 órakor I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó teljes hazai szakaszára. Az országhatártól Sonkádig jégzajlás tapasztalható, alatta a torkolatig megszakításokkal álló jég van. A Kraszna Ágerdőmajornál tetőzés közeli, alatta végig árad.

A folyók jégviszonyait a gátőrök folyamatosan figyelik és naponta háromszor jelentést tesznek a Védelmi törzs felé. A jéghelyzetet folyamatosan értékelik, a védtöltésekben lévő zsilipeket szükség szerint lezárták.

A talajfagy miatt a hóolvadásból származó víz nem tud elszivárogni, ezért a szántóföldeken elöntések keletkeztek. Számottevő belvízhelyzet a Felsőszabolcs alsó öblözetében van, ezért tegnaptól a Tiszaberceli szivattyútelepen 12 órában belvíz szivattyúzást végznek, valamint irányított vízlevezetést hajtanak végre a belvízkormányzó műtárgyak segítségével.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban 6-9 mm csapadék várható, folytatódik a hóolvadás a vízgyűjtőkön, ami tovább táplálja a folyóink vizeit.

Szoboszlai Tibor