Április 2-a az Autizmus Világnapja – Kék szalagokkal és léggömbökkel vonultak Nyíregyházán
Egy ENSZ határozat szerint lett április másodika az Autizmus Világnapja. Fotók: Kohut Árpád
Április 2-a az Autizmus Világnapja – Kék szalagokkal és léggömbökkel vonultak Nyíregyházán
Április 2-a az Autizmus Világnapja – Kék szalagokkal és léggömbökkel vonultak Nyíregyházán
Április 2-a az Autizmus Világnapja – Kék szalagokkal és léggömbökkel vonultak Nyíregyházán

A Földön tízmilliókat, hazánkban becslések szerint 100 ezer körüli embert érint a magatartászavar. A szolidaritás színe a kék, így ilyen színű ruhában, szalagokkal, léggömbbel vonultak Nyíregyházán is a belvárosba a Ridens, a Göllesz Viktor Szakiskola és a Bárczi Gusztáv Általános Iskola diákjai.

A nemzetközi szervezet már 2007-ben arra kérte a tagállamokat, tegyenek lépéseket arra, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmakban. Ez nem csak az együttérzésről biztosítja az autistákat és családjukat, hanem felhívja a figyelmet az autizmus rohamos terjedésére.

Különböző szervezetek, egészségügyi szakemberek nagyon eltérő módon vélekednek. Vannak, akik egy speciális állapotnak tartják. Spektrumzavarnak, mely az emberi sokszínűségre utal. Friss kutatások autoimmun betegségként kezelik, és emésztőrendszeri zavarokkal hozzák összefüggésbe az agyi károsodást.

Fontos a közösség

Ahogy Tarnai Ottóné, az Új ÉFOÉSZ Tarnai Ottó Egyesület elnöke fogalmaz:

Egyre többen vannak, ahogy látjuk, nagyon szaporodik a számuk. És most már valahogy a korai fejlesztés és az iskolai ellátás elindult, ha nem is tökéletes, de ez megy. Viszont a felnőttek nagyon magukra maradnak, és ezért szeretnénk rájuk felhívni a figyelmet. Kikerülnek az iskolából, a munkahelyek nem veszik fel őket, és szegények csak itt csellengenek a városban, egyre többet próbálunk klubba becsábítani, hogy valahova tartozzanak, mert különben magukra maradnak.

Az otthonlét leépülést hoz az autista ember számára. Ezért fontos, hogy aki képes rá, tanuljon, és közösségbe menjen. A sérült kommunikáció, a zavaros szociális viselkedés, és a rugalmas gondolkodás hiánya, az érzékszervek zavara, mely leginkább jellemző az autizmus spektrumzavarban. Oka ezidáig ismeretlen, de genetikai és környezeti hatások együttesen felelnek e gyógyíthatatlan kór kialakulásáért.

Esélyegyenlőség az élet minden területén

Nálunk a beilleszkedés és a szocializáció sérült. Hiperaktív problémákkal küszködtünk. Figyelemzavaros volt, sajátos nevelési igényű. Kezdetektől fogva az óvodába, az általános iskolába és most középiskolába is speciális iskolába jár. Mi elfogadtuk, hogy ő autista. És ő is tisztába van azzal, hogy 19 éves nagyfiú, de autista.

- nyilatkozta egy szülő, Demjénné Kovács Mariann.

Jövőre érettségi után, az ügyviteli titkári szakmában szeretne elhelyezkedni. Ehhez várják a társadalom támogatását – mondta az édesanya.

Az önkormányzat számára is fontos téma

A nyíregyházi önkormányzat kiemelten fontosnak tekinti az esélyegyenlőség megteremtését az élet minden területén.

- fogalmazott Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere.

Vonatkozik ez különösen a fogyatékkal élőkre, így az autistákra is, az autistákat nevelő családokra. És fontos az, hogy  hangsúlyozzuk, amit az autizmus világnapja egyik legfontosabb üzenetének tartok, hogy a türelem, a tolerancia, az egymásra való odafigyelés, a szeretet mennyire fontos dolog az életünkben, akár egészségesek vagyunk, akár nem.

Paradigmaváltást, szemléletváltást sürgetnek az autistákat nevelő családok. Gond, hogy gyakran halmozottan sérült állapotot jelent az autizmus, mely komplex kezelést igényel. A korai fejlesztés a diagnosztika nehézségei, vagy a szülők hárító magatartása miatt gyakran elmarad. Egy óvodai csoporton túl az iskolai program kínál lehetőséget a fiatalok 22-23 éves koráig. A folytatást, a közösség szervezését, illetve védett munkahelyek megszervezését vélik az érintett családok sürgető feladatnak.

Kapcsolódó galéria

Autizmus Világnapja a Kossuth téren