Angyalokat képeznek Nyíregyházán – Tábort szervezett a görögkatolikus egyház

Angyalképző néven szervezett napközis tábort a görögkatolikus egyház. Az örökösföldi templomba járó gyerekek ezen a nyáron 34-en, már ötödik alkalommal vehettek részt az egy hetes játékos és szórakoztató programon, melynek központi témája a bátorság volt.


Angyalképző tábor. 4400 Nyíregyháza, Szentháromság tér 1. Nem valamilyen mesebeli helyszínről, hanem egy nagyon is valós postacímről érkezett szerkesztőségünkbe a meghívó, az Örökösföldi V. Angyalképző Táborból.

Kérdeztem a gyerekektől, hogy mit mondjak róluk, és azt mondták, hogy csak jót. Úgyhogy csak jót mondok. Ők valójában azok az angyalok, akik itt egy kicsit a földön köztünk járnak.

Szokták mondani, hogy ezek a mai gyerekek ilyenek meg olyanok. Mi meg azt mondjuk, hogy ezek a mai gyerekek a legfantasztikusabbak, és egy kicsit az angyalképző tábornak is ez a lényege. A beléjük vetett bizalmat sok jósággal megspékeljük és mindenképpen segítjük őket abban, hogy jók legyenek ebben a világban, mert ennek a világnak szüksége van sok-sok jó gyerekre, sok-sok jó felnőttre, és sok-sok ilyen, angyalként viselkedő emberre.

 vázolta a tábor hitvallását Szabó Tamás, az Örökösföldi Görög Katolikus Egyház parókusa.

Légy erős és bátor! – hirdette a mostani hét mottója, mely túl Józsue könyvén, épít a Dzsungel könyve történetére, annak figuráira. A film után megjárták a gyerekek a Nyíregyházi Állatparkot, így lett teljes a szentek, az állatok és a halandó emberek példája.

Az ötletgazda parókus segítője jónéhány pedagógus, hitoktató, és diák, kik jobbnál jobb ötletekkel szervezik a gyerekek tábori programjait.

Ahogy a szervező,Verdes Zsuzsa, a Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola tanítója fogalmaz:

Az ötlet onnan jött, hogy idén a színházban is adták a Dzsungel könyvét, és úgy érzem, hogy mindenki számára kedvelt és ismert történet. Valamelyik gyerkőc megkérdezte, hogy szép-szép, jó ez a Dzsungel könyve, de mégis hittanos táborban vagyunk, mi lesz hozzá a hittanos mottó, és a Józsue könyvéből választottam: Légy erős és bátor! Erre volt felfűzve minden napunk. A bibliai idézettel indítottunk, a reggeli imának Ószövetségi történetekből, Káleb bátorságáról beszéltünk, illetve az Újszövetségből Máriának és Józsefnek bátorságáról, Jézus félelméről, bátorságról, illetve a vértanúkról volt szó.

A gyerekek énekeltek, szerepelt a témához kacsolódó Legyen Ön is milliomos! vetélkedő, de volt társasjáték, Élve fogd el! ügyességi verseny, Zoo-KRESZ, kézműves foglalkozás, sport és dzsungel olimpia, bátorságpróba, majd a szülőknek szóló bemutató zárta a hetet.

Az is bátorságnak számít nálunk, hogy nem félünk egyedül a sötétben, vagy merünk egyedül felmenni a padlásra. De általában Istennel szemben a legnehezebb kifejezni a bátorságunkat, mert nálunk ő a leghatalmasabb. Mivel nekem van két öcsém, őket általában én szoktam elaltatni. Olvasok nekik, és nélkülem nem alszanak fent. Igazából nem nagyképűségből, de egy kicsi bátorság is kell, meg az öcséimnek is, hogy bíznak bennem, és ez nagyon jó dolog.

– így fogalmazott egy diák, Szabó Boldizsár.

A bizalom és a szeretet otthona is a Görögtűz, az egyház örökösföldi szeretetszolgálata, mely a lakótelepen élő rászorulókat segíti. Ha kell élelemmel, ha kell szállással, ha kell lelki támogatással. De imával, tanítással és példamutatással fordul az egyház a hittanosok csapatához, a szülők közösségéhez és a férfiklub tagjaihoz is.


Matyasovszki Edit