Amiről az utcák mesélnek... - A Hungária gőz- és kádfürdő
Amiről az utcák mesélnek... - A Hungária gőz- és kádfürdő

A Hungária gőz- és kádfürdő 1912. május első napjaiban nyitotta ki kapuit vendégei előtt. Átadását megelőzően a város elöljárói is megtekintették Májerszky Béla polgármesterrel az élen. Egyöntetű volt a véleményük, hogy a fürdő berendezése modern és a „legfinnyásabb igényeket” is kielégítő. A Nyírvidék tudósítója részletesen be is mutatta a város új létesítményét:

„Az egész fürdő belseje tiszta vasbetonból épült. A fürdőbe, az utcáról, lépcsőn egy erkélyre jutunk, hol a pénztár és a váróhelyiség van elhelyezve. Ezen helyiség igen ízlésesen van díszítve, falai fayence lapokkal és tükrökkel kirakva. Innen egy kis helyiségbe jutunk, ahonnan egyik oldalon a gőz és tükörfürdő osztályba, másik oldalon a kádfürdők, villamosfény, hidegvíz gyógy- és szénsavas fürdőhöz van a bejárás. A gőzfürdőosztály főcsarnoka egy 18 méter hosszú 9 méter magas boltíves csarnok. A csarnokba köröskörül erkélyszerűen elhelyezett, vasbetonfalú vetkező kabinokba jutunk, melyek modernül vannak készítve, nem sötétek és függönyajtókkal vannak ellátva. [...]

A medencékbe lépés előtt csinos-fülkék vannak zuhannyal, mindenütt nikkel. Kitűnő beosztású gőz- és hőlégkamra mellett van a félig nyitott masszírozó helyiség. A falon díszes ivóvíz készlet. A zuhany helyiségben van a hidegvízmedence elhelyezve. Innen a letörlő és tyúkszemvágóba jutunk. Mellette található a díszes fodrászhelyiség, melynek falai majolika lapokkal vannak kirakva. Díszes angol fayence asztalokkal és bútorzattal. [...]

A kádszobák igen díszesek. Egy-egy szalonfürdő berendezése olyan díszes, hogy a fővárosban sem találni párját. [...] Hygénikus szempontból tekintve pedig minden kívánalmat felülmúl. Úgy a szobák, mint a folyosók vízzel lesznek állandóan tisztogatva.”

A fürdő bejárása után dr. Jósa András és dr. Konthy Gyula is örömmel állapították meg, hogy a fürdő minden higiéniai szempontnak megfelel, így ők is nyugodt szívvel fogyasztották el a Sándor Mór tulajdonos által felszolgált villásreggelit.