Ami már tudható a pénteki raliról - még több információ szerda délután

MINDEN A RALIRÓL FOG SZÓLNI NYÍREGYHÁZÁN

Pénteken látványos versenynek lehetünk szemtanúi, Bajnokot is avatnak majd vasárnap a szabolcsi megyeszékhelyen. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 31-ei számában.)

Alig két hónap telt el azóta, hogy bejelentették: őrületes verseny házigazdája lesz Nyíregyháza, mi adunk otthont november 9. és 11. között az I. Nyíregyháza Rallynak. Annyit már akkor is lehetett tudni, hogy egy gyorsasági szakasz a belvárosi utakat fogja érinteni, mostanra pedig már a teljes útvonal nyilvános, sőt tudni lehet azt is, hol lesznek a szurkolói pontok és merre számítsanak a közlekedők útlezárásokra.

Túlzás nélkül lehet állítani, jövő hétvégén történelmi pillanatoknak lehetnek szem- és fültanúi a nyíregyháziak és a városunkba látogatók. 150 versenyző autójának motorja bőg majd fel és méretik meg magukat az I. Nyíregyháza Rallyn. A verseny igazi kuriózum lesz, hiszen most rendezik meg először. A tét pedig nem kicsi! Ez lesz az országos bajnoki zárófutam, amelynek egyik különlegessége, hogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség ezzel idén pályázik az Európa-bajnoki verseny megrendezésére is, 2019-től ötéves időtartamra. Mindez azt jelenti, hogy a FIA Nemzetközi Autósport Szövetség illetékesei, ha elégedettek lesznek, akkor szabad az út és a jövő évtől Európa-bajnoki futam valósulhat meg Nyíregyházán.

 

Itt lesz a központ

A gyorsaságik a zempléni hegyek között és a tokaji borvidéken lesznek, a verseny központja pedig a szabolcsi megyeszékhelyen. A Tokaji úti vásártéren alakítják ki a szervizparkot – minden reggel onnan indulnak el a versenyautók a gyorsaságikra és oda fognak visszatérni este, esetenként akár még napközben is. Ott lehet majd találkozni a versenyzőkkel, beszélgetni velük, autogramot kérni, bepillantani az autókba.

A szervizpark nyitvatartása

2018. 11. 8., csütörtök 12.00–23.00
2018. 11. 9., péntek 6.00–23.00
2018. 11. 10., szombat 5.30–23.00
2018.11. 11., vasárnap 5.30–20.00

A Tokaji úti vásártér kétharmadát foglalja majd el a szervizpark, tehát az árusítást nem befolyásolja.

 

A Continental Arénában lesz a versenyközpont és a médiacentrum, a Kossuth téren a rajt és a cél, valamint egy 4,1 kilométeres gyorsasági szakasz is a belvárosi utakat fogja érinteni. Őry Tamás, az I. Nyíregyháza Rally társrendezője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy négy szurkolói pontot is kialakítanak a városban, ahonnan a legjobban lehet majd nézni a versenyt.

Szurkolói pontok

1. Kossuth tér
2. Országzászló tér
3. Váci Mihály Kulturális Központ
4. Continental Aréna – Géza utca

A Bethlen Gábor utcától a Belső körútig

– A városvezetéssel és a hatóságokkal együttműködve, közösen egyeztetve jelöltük ki a gyorsasági szakasz útvonalát Nyíregyházán. Ez egy időre lezárásokat fog eredményezni, de bízunk abban, hogy a verseny olyan élményt nyújt majd, ami feledteti a városlakókkal az ezzel járó kellemetlenségeket.

 

Pénteken délután indul a program

Másnap, szombaton kora reggeltől a gyorsaságik a zempléni hegyek között folytatódnak majd, csakúgy mint vasárnap, de november 11-én délután már újra a Kossuth téré lesz a főszerep, hiszen ott lesz kialakítva a céldobogó.
– Ez lesz a bajnokság zárófutama, az első négy hely tulajdonképpen még nyitott. Mivel az I. Nyíregyháza Rallyn másfélszeres szorzót kapnak a versenyzők, vagyis a megszerzett pontjukat 1,5-tel szorozzák be, ezért az itteni futam nagyban befolyásolja majd, hogy ki lesz az idei bajnok – hangsúlyozta Őry Tamás, aki hozzátette, szeretnék a magyar ralibajnokság vérkeringésébe bekapcsolni a keleti régiót, ennek pedig – remélhetőleg – tökéletes házigazdája lesz Nyíregyháza.

Ingyenes lesz a parkolás

Előzetes információink szerint a városvezetés döntése értelmében a rali Nyíregyháza belvárosát is érintő napján, tehát november 9-én, jövő pénteken ingyenes lesz a parkolás a NYÍRVV Nonprofit Kft. összes parkolóhelyén. Természetesen az eseményről egyre több információ érkezik majd a következő napokban, amiket elsősorban a Nyíregyházi Televízió Híradójában és itt, a nyiregyhaza.hu városi webportálon érdemes keresni.

 

Bruszel Dóra

A szervezők kérésére november 9-én (pénteken) ha lehet, senki ne induljon a belvárosba autóval, válasszák inkább a gyalogos közlekedést.

A szervezőktől kapott előzetes információk szerint néhány pontban összegyűjtöttük segítségül, hogyan közlekedjünk a verseny napján:

- A legfontosabb, hogy az útlezárások 13.00-kor kezdődnek és várhatóan 21 óráig tartanak. Az érintett útszakaszok: Hunyadi utca, Vay Ádám körút, Bocskai utca, Zrínyi I. utca, Iskola utca, Szent István utca, Bujtos utca, Géza utca, Nefelejcs utca. A tájékoztató térképek megtalálhatók a www.nyiregyhazarally.hu oldalon.

- A „nagykörúton" nem lesznek ugyan lezárások, de nagy forgalomra kell számítani. A külvárosi részek innen zavartalanul megközelíthetőek.

- Kérjük, körültekintően parkoljanak! A parkolók egy részét már éjjel lezárják a forgalom elől.

- További parkolókban a november 9-ei parkolásra vonatkozóan táblákat helyeznek ki, jelezve, hogy a délelőtti órákban szabad a parkolás, de a helyszínt 13 óráig el kell hagyni. A rossz helyen parkoló autókat a szervezők a verseny biztonságos lebonyolítása érdekében elszállíthatják a fent megadott útszakaszokon.

Az érintett iskolákat az alábbiak szerint közelíthetik meg:

Vikár Sándor Zeneiskola és a Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola

(autóval a Debreceni út, Eötvös utcáig, majd gyalogosan a Kürt utca irányából)

Kodály Zoltán Általános Iskola (autóval a Nyírfa térig, majd gyalogosan a Selyem utca irányából)

Kossuth Lajos Gimnázium (autóval a Gimnázium közig, majd gyalogosan a Szent István utca felől)

Jókai Mór Református Általános Iskola (autóval a Bessenyei térig, majd gyalogosan a Kálvin tér felé)

- Az érintett útszakaszon lakók, ha lehetséges, akkor ne induljanak el autóval dolgozni, mert a verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az útzár idején nem hajthatnak ki és be a társasházakhoz és lakóházakhoz.

- A versenyre érkezőknek azt tanácsoljuk, hogy a körúton kívül eső utcákban parkoljanak és gyalogosan közelítsék meg a nézői pontokat. A parkolás a verseny napján díjmenetes.

- Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a www.nyiregyhazarally.hu oldalon a verseny pontos útvonaláról és az útzárak helyéről.

- Számoljanak nagyobb menetidővel.

- Kövessék a rendőri útmutatásokat és vezessenek nagyobb körültekintéssel.

- Utazás közben is hallgassák a helyi rádiócsatornákat, figyeljék a nyiregyhaza.hu, és a szon.hu weboldalakat, a verseny szervezői folyamatosan tájékoztatják a médiumokat.

Nyíregyháza belvárosát legutóbb 1979-ben lepték el versenyautók, így joggal állíthatjuk, hogy november 9-én történelmi versenyt láthatunk. Mondhatjuk ezt azért is, mert a megyeszékhely ezzel a rendezvénnyel felkerülhet az európai autósporttérképére, olyan városok mellé, mint Zlin, amely az ERC-s Barum Rally hazája, Vila Real, amely a WTCR otthona, de ide sorolhatjuk Monte Carlot is, ahol a legendás F1-es futamot rendezik meg évről évre.

 A verseny napján 13 óra és 21 óra között a belvárost csak gyalogosan közelítsék meg, a járművek közlekedésére a körutat és az azon kívül eső útszakaszokat használják – hívja fel a figyelmet közleményében a police.hu.

A 2018. november 9-én Nyíregyházán megrendezésre kerülő „I. Nyíregyháza Rally” elnevezésű verseny miatt a város több pontján forgalomelterelések és útlezárások várhatóak 13 órától 21 óráig.

Tájékoztatjuk az állampolgárokat, hogy a verseny ideje alatt nem lehet behajtani:

• a Hunyadi utcára a Pazonyi út - László utca - Ferenc körút irányából,
• a Belső körútra a László utcáról,
• a Szegfű utcára a László utcáról, illetve az Inczédi sorról, valamint a Szegfű utca Pláza felőli részéről,
• az Inczédi sorról a Bujtos utcára,
• a Bocskai utcára az Inczédi sorról, illetve a Bocskai utca Kórház felőli részéről,
• a Luther utcára a Debreceni, az Eötvös, és a Kereszt utcák irányából,
• a Szarvas utcára az Arany János utca irányából,
• a Széchenyi utcára a Benczúr Gyula tértől,
• a Bethlen Gábor utcára a Bessenyei tértől,
• a Vay Ádám körútra a Rákóczi, illetve a Kossuth utca irányából,
• az Egyház utcára a Bethlen Gábor utca felől,
• a Síp utcára a Vay Ádám krt., a Rákóczi, illetve a Kossuth utca irányából,
• a Dózsa György utcára a Ferenc krt., a Korányi Frigyes út, illetve a Pazonyi tér felől,
• a Kürt utcában 13-21 óráig ideiglenes forgalmirend-változás lép életbe, a Kereszt utcából a behajtás engedélyezve lesz.

A lezárással érintett útszakaszokon a forgalmat rendőrök irányítják. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a verseny útvonalára senki sem engedhető be, de a környező utcákba a rendőr vagy a biztosító személyzet tagja - a lakcímkártya bemutatása ellenében - az ott lakókat, valamint indokolt esetben az oda érkezőket beengedi.

Kérünk mindenkit, hogy a verseny napján 13 óra és 21 óra között a belvárost csak gyalogosan közelítse meg, a járművek közlekedésére a körutat és az azon kívül eső útszakaszokat használják!

PARKOLÁSI REND VÁLTOZÁS

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatja a Tisztelt Járművezetőket, hogy 2018. november 9-én (pénteken) ingyenes parkolásért, 2018. november 10-én (szombaton) a munkanapoknak megfelelően fizetni kell a parkolásért a Társaságunk által üzemeltetett parkolókban.
 

TUDJA MERRE MEGY MAJD A NYÍREGYHÁZA RALLY BELVÁROSI ÚTVONALA? MEGMUTATJUK!

Íme a térkép: