Alzheimer Café: fontos, hogy elfoglaltságot találjnak a demenciával élőknek
fotó: Szarka Lajos

Az Alzheimer Café június 11-én tartotta soron következő előadását a nyíregyházi Nappali Ellátó Központban. A fórum, amely évente hat alkalommal szolgálja a demenciával élők és családtagjaik tanácsadását és támogatását, ezúttal a demens személyek foglalkoztatásának és állapotuk szinten tartásának fontosságára összpontosított.

„A demenciával élő, ha nem csinál hasznosat, akkor haszontalant fog” – hangzott el az Alzheimer Café újabb előadásának vezérmondataként. Az évente 6 alkalommal megrendezett fórumon hangsúlyozták, a folyamatos foglalkoztatás és a szellemi aktivitás ösztönzése kulcsfontosságú a beteg állapotának fenntartásában. A rendszeres tevékenységek és a kreatív foglalkozások segíthetnek megőrizni az érintett személy önbizalmát és életkedvét, valamint lassíthatják a kognitív hanyatlást.

 

Kommunikáció, érintés, emlékek aktiválása

Nagyné Koncz Zsuzsanna, a fehérgyarmati Városi Szociális Központ vezetője előadóként hangsúlyozta, bár a hanyatlást megállítani nem lehet, a folyamatos, tervszerű és rendszeres foglalkoztatás erősíti és szinten tartja a meglévő készségeket és képességeket. Ehhez számos módszer áll rendelkezésre.

Amikor elfogynak a gondolatok, kiüresednek a szavak, akkor a kommunikációt úgy támogatjuk, hogy képekkel, tárgyakkal instruáljuk az időseket. Az érintés erejében is nagyon hiszünk, illetve az emlékek aktiválásában, ami történhet tárgyakkal, fényképekkel, melódiákkal, illatokkal, tulajdonképpen az idős embert visszavisszük az időbe, amikor ő még fontos volt és számított, amikor neki nagyon jó volt

– mondta az intézményvezető.

 

Növekvő számú érintett

A demenciával küzdők száma világszerte folyamatosan emelkedik, és ez a növekedés a bentlakásos intézményekben és egyéb szolgáltatásokat igénybe vevők körében is megfigyelhető. Világszerte mintegy 50 millió embert érint a demencia, míg Magyarországon ez a szám körülbelül 250 ezerre tehető. Ha az érintett családtagokat is figyelembe vesszük, akkor ez a szám még tovább növekszik.

 

Nappali ellátás két telephelyen

Nyíregyházán több lehetőség is rendelkezésre áll azok számára, akik demenciával élő családtagjukat szeretnék jó kezekben tudni.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ két telephelyen biztosítja demens személyek nappali ellátását, a Vécsey köz 2. szám és a Család utca 11. szám alatt. Ezek a klubok hétfőtől péntekig reggel 7:30-tól este 5:00 óráig állnak a klubtagok rendelkezésére. Hosszabbított nyitvatartással támogatjuk a hozzátartozókat, hogy munkaidőben is biztonságban tudhassák családtagjaikat. A klubokban változatos fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt az idősek, amelyek mellett biztosítjuk számukra a napi meleg étkezést is

– emelte ki Dancsné Barna Hilda, a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ szakmai egységvezetője.

A szakmai egységvezető hozzátette, a demens személyek nappali ellátása térítésmentes szolgáltatás, azonban az étkezésért a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott térítési díjat kell fizetni. A demens személyek nappali ellátásával kapcsolatban további tájékoztatás a 42/416-083-as vagy a 06-20/298-3370-es telefonszámon kérhető, illetve az intézmény honlapján, a www.szocialisgondozas.hu weboldalon olvasható.

 

Kapcsolódó galéria

Alzheimer Café a Nappali Ellátó Központban