Allergiások figyelem! A parlagfű virágpora is megjelent a levegőben!

A kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületének tetején egy pollencsapdát helyeztek el – az ebből származó mintát laboratóriumban vizsgálják. A virágpor-szemeket megfestik és meghatározzák azokat, így kiderül, hogy mely pollenek koncentrációja magas, mik okozhatnak allergiás tüneteket.


Dobróné Dr. Tóth Márta mikrobiológus elmondta:

A pollencsapdába helyezünk egy a pollendobot. Azon van egy Melinex-szalag, ami be van kenve egy tapadófelülettel és ahhoz nagyon szépen hozzá tudnak illeszkedni a virágporok. Egy óraszerkezethez tud kapcsolódni ez a pollendob és ha nem vesszük le az épület tetejéről, akkor ez pontosan egy hét alatt fordul körbe. A mikrobiológusok pedig napi leolvasást tudnak róla végezni.

A vizsgálatok kimutatták, a kültéri allergén gombák spóraszáma elérheti a magas-nagyon magas szintet, illetve a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is közepes-magas tartományban alakul.

Dobróné Dr. Tóth Márta hozzátette:

A virágpor-szemek közül az ambrózia, tehát a parlagfűnek a virágpor-szeme is most már kezd megjelenni a levegőben. Ez azért érdekes, mert ilyen korán, ilyen nagy mennyiségben ezt a korábbi években nem tapasztaltuk. Tehát az allergiásoknak a figyelmét felhívjuk, hogy közeledik az allergiaszezon. Az én kutatási területemhez az kapcsolódik, hogy nézem a parlagfű virágporszem morfológiáját közben és azt tanulmányozzuk, hogy van-e valamilyen deformáltság a virágpor-szemeken – ez abból a szempontból érdekes, hogy a deformált virágpor-szemek a levegőből több allergén gombaspórát tudnak begyűjteni és ez módosíthatja az allergiás tüneteket.

A megyei tisztifőorvos, Dr. Salzmann Marianna azt mondja, az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Ne töltsünk hosszabb időt a szabadban a virágzás idején, a bőrre, hajra került polleneket, porszemeket pedig érdemes minél hamarabb le-, illetve kimosni. Ruháinkat, valamint az ágyneműt minél gyakrabban mossuk.

A tisztifőorvos hangsúlyozta:

Természetesen vigyázzunk, hogy akkor, amikor az allergén pollen megjelenik a levegőben, akkor ne nagyon szárítsuk kint a ruhát, hiszen akkor újra ráragad a pollen a ruháinkra. Egyébként ezek a szemek a porral együtt a levegőben akkor keringenek leginkább, amikor nagy szárazság van. Tehát elsősorban a meleg, nyári napokon kell arra számítanunk, hogy a tünetek hamarabb fognak jelentkezni.

Nyaralás tekintetében azt javasolják, olyan helyre tervezzék az allergiások az üdülést, ahol nem találhatóak az adott pollenek: tengerpart vagy magas hegyvidék a legkedvezőbb.

 

Dér Vivien