Állatok világnapja – Látványetetések és színes programok a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Trifonov Éva

Egész napos programokkal, látványetetésekkel, bemutatókkal várta a látogatókat a Nyíregyházi Állatpark az állatok világnapján. Több százan látogattak el a parkba a jeles nap alkalmából.

 

A szumátrai tigrisek látványetetésével vette kezdetét az állatok világnapja a Nyíregyházi Állatparkban. A jeles napot minden évben október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján rendezik meg világszerte. Az idei rendezvény kiemelt témája a Nyíregyházi Állatparkban az állatvilág sokszínűsége és védelme volt.

– Az állatok világnapja nagyon-nagyon fontos esemény számunkra, hiszen alapvetően a Nyíregyházi Állatpark egy élő szertár, hiszen több mint 5000 állatot mutatunk be, úgyhogy ennél komolyabb biológiaórát nem is lehetne elképzelni a gyerekek számára. A hátam mögött lehet látni, hogy óriási az érdeklődés, rengeteg intézményből érkeztek erre a jeles eseményre, hiszen ezen a napon nagyon sokféle programmal kedveskedünk a számukra. Az első ponton itt vagyunk most a szumátrai tigris látványetetésnél. Egy különleges tigris alfajnál vagyunk, egy olyan nagymacskánál, ami veszélyeztetett, a kipusztulás szélére került. A tudatformálás, szemléletformálás itt is megtörténik. Hiszen valljuk be, a gyerekeké a jövő, és ha egy picurka szikrát elültetünk bennük, hogy hogy viselkedjenek lokálisan, akkor ez a globális éghajlatra is hatással van – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Családok és iskolás csoportok egyaránt érkeztek a Nyíregyházi Állatpark programokkal teli napjára, ahol a látványetetések mellett számos más izgalmas élmény várta a látogatókat. Az egyes állomásokon a résztvevők hasznos és fontos információkat tudhattak meg élővilágunkról.

– A nagymacskák etetése mellett a Zöld Piramis-Ócenáriumban leszünk, illetve a „nem szeretem állatokkal” is megismerkedhetnek a gyerekek és a „TapogatóZOO” is vár rájuk. Emellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Bűnmegelőzési Osztálya is vár ránk – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője elmondta, azért is irányul náluk minden évben kiemelt figyelem a jeles napra, mert ilyenkor a felnövekvő generáció tudatformálását még inkább meg tudják valósítani.

Kapcsolódó galéria

Állatok Világnapja a Nyíregyházi Állatparkban - 2023