Állatok Világnapja – Figyeljünk a hazai erdők állataira!
Nyomolvasás, erdészeti bemutató, múzeumoZoo – különleges programokkal várták ma a látogatókat a Nyíregyházi Állatparkban. Sóstón így ünnepelték meg az Állatok Világnapját, melyet világszerte Assisi Szent Ferenc napján, október 4-én tartanak. Nyíregyházán idén a hazai erdők élővilágára hívták fel a figyelmet, mert a szakemberek szerint sok esetben a környezetünkben vadon élő állatok élettere is csökken.

 

– Ugye milyen nehéz dolga van a szarvasbikának egész nap az erdőben? – kérdezték az öt éves borsodi óvodást, miközben a kezébe adtak egy gímszarvas agancsot. A Bekecsről érkezett Kolozs ezután elmondta, miért jött el Nyíregyházára. – Ma van az Állatok Világnapja és azért jöttem el, hogy megnézzem az itt élő állatokat – mondta. A bekecsi óvodások egyébként már régóta Nyíregyházán ünneplik ezt a napot. – 12 éve minden évben eljövünk ide a Nyíregyházi Állatparkba, éppen az Állatok Világnapján, mert fontosnak tartjuk, hogy az óvodások így is megismerkedjenek az állatokkal, és kialakítsuk bennük az állatok iránti tiszteletet és szeretetet – tette hozz Sóváriné Kiss Erika, óvónő.

 

Mátyás király még bölényre vadászott az Alföldön

 

Az európai állatfajok is egyre inkább veszélyeztettebbek, ezért nagyobb figyelmet igényelnek. Erről tartottak ma többek között előadást az állatparkban. A gyerekeknek megmutatták az európai bölényt, ami csak a nemzetközi összefogásnak köszönheti, hogy még található belőle egyáltalán élő példány. – Azért van Állatok Világnapja, hogy felhívják a figyelmet azokra az állatokra, amik már kihalófélben vannak, de az állatkertben meg lehet őket nézni – mondta el Fodor Petra, aki a baktalórántházi általános iskolába jár.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

 

A gyerekek olyan állatokat is etethettek, amelyek a Kárpát-medencében őshonosak. – Ebben az évben a hazai élővilágra helyezzük a hangsúlyt. Az a tapasztalat ugyanis, hogy bár az állatpark kontinensenként mutatja be Földünk élővilágát, ennek ellenére az emberek leginkább a zsiráfokra, elefántokra kíváncsiak, az egzotikus állatokra. Méltatlanul el van hanyagolva hazánk erdeinek állatvilága. Éppen ezért idecsábítjuk különféle programokkal a gyerekeket – szögezte le Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

 

Féláron adták a belépőt

 

Nyomolvasás, erdészeti bemutatók, kézműves foglalkozás – számos izgalmas és érdekes program várta ma a látogatókat az állatparkban, ráadásul a belépőjegyeket is féláron lehetett megváltani.

Az Állatok Világnapját nemcsak Nyíregyházán tartják, október negyedikén, Assisi Szent Ferenc napján világszerte megrendezik.

 

Z. Pintye Zsolt