Akiknek a játék az életük
Bár még javában tart a szabadság a Móricz Zsigmond Színház művészei számára, sokan közülük mégis a vakáció egy részét munkával, „játékkal” töltik: van, aki rendez, más filmet forgat vagy éppen különbözõ színpadokon lép fel.

(Csak a teljesség kedvéért: a cikk írója is Görögországban, idõnként a tengerre le-letekintve jegyzi ezen sorokat.) Pár nappal ezelõtt telefonon beszélgettünk Puskás Tivadarral, egy próbát követõen. Arról érdeklõdtem tõle, hogyan telik a nyara.

– Az Annie címû musicalt próbáljuk Egerben. Holnap van a bemutatója az egyik szabadtéri színpadon. Én rendezem, de nem játszok benne. Pesti és egri színészek alkotják a „társulatot”, de szegedi is van köztük. Vándor Éva a legismertebb mûvész, aki mostanában Nyíregyházán több darabban is szerepel a múzeumfaluban. A történet egy árvaházban élõ kislányról szól, akit elvisznek karácsonyozni egy gazdag helyre, ahol befogadják. Van benne egy krimi szál, de a siker másik záloga: a kutya is. A darabot a ’90-es években mutatták be a Thália Színházban, s akkor én is játszottam benne. Azért pihenésre szintén akadt idõm: 5 napot nyaraltunk a családdal a Balaton partján, Füreden. Velünk volt Peti fiam barátnõje is. Egész nap fürödtünk, esténként közösen vacsoráztunk, meglátogattuk az unokáimat Kenesén...

A fiai sokat koncerteznek a zenekarukkal az ország különbözõ pontjain, s õ gyakran elkíséri õket. Sajnos volt egy súlyos balesetük nem régen az M3-ason. Egy ukrán sofõr elaludt, és eléjük hajtott. Össze is tört az autójuk, de szerencsére õk komolyabb sérülések nélkül megúszták. A következõ héten Nyíregyházán az Anconai szerelmesek elsõ részét próbálják, majd elõadják a szabadtérin, azt követõen a második rész jön, s utána kezdõdik majd az új évad. A népszerû színész sokat játszott, rendezett az elõzõ évadban, de ez õt sohasem fárasztja. A tervek szerint az idei évadban 3 új darabban láthatják a nyíregyházi nézõk. A Dollárpapában szerepel többek között Józsa Imrével, amit két másik színdarab követ. Sok terve van az eljövendõ idõszakra, a lényeg, hogy még 40 évig szeretne élni. Úgy legyen!

Gyuris Tibor mindennapjai is sûrû programokkal telnek; egyáltalán nem pihen. Elindultak az általa jegyzett Árnyéklovag címû, nyíregyházi színészekkel készülõ filmsorozat 3. és 4. részének a munkálatai. Ennek õ a rendezõje, társírója és egyik szereplõje is egyben. Az elõkészületek már tavasszal elkezdõdtek.

– A forgatókönyvet Matyasovszky Józseffel együtt írtuk. Az év elején kicsit „összefésültük” a történetet, tavasszal egy pesti stúdióban elkészült a dal a sorozathoz, ami lírai, szerelmes. Egy ismert énekes fogja elõadni, de egyelõre maradjon titok, hogy ki! Ehhez egy klipet is szeretnénk forgatni. A dal premierje a Sunshine FM-en lesz, a tervek szerint õsszel. Augusztusban tárgyalunk producerekkel. Jó lenne a segítségük, hogy engem tehermentesítsenek. A mostani részekben egyre több lesz az akciójelenet. Ez a két új rész mérföldkõ, mert szakmailag ez jelenti a legnagyobb kihívást a stábnak. Szabolcs község vezetõivel is tárgyalunk, mert ez lenne a forgatás egyik helyszíne. Nyíregyházán is forgatunk, például a Galéria Üzletházban. Most a Lovag éjszakai akciójeleneteit vesszük fel, aztán megyünk a Korzóba, de lesznek autós jelenetek is, amirõl most tárgyalunk egy szponzorral. Reméljük, mellénk állnak majd nagy cégek is! Most „csordogálnak” befelé nyaralásról a sorozatban szereplõ nyíregyházi színészek: Nagyidai Gergõ, Fellinger Domonkos és Tóth Károly folytatja a filmes munkát.

Cseke Szabolcs mellett új operatõrrel is kiegészült a stáb: Lõrinczy Kornéllal, s tervezik egy technikai újdonság, a drón megjelenését a forgatásokon. Szeretnének minél több nyíregyházi színészt bevonni a munkába. Lakatos Máté akciójeleneteinek egy részét már fel is vették. Tárgyalnak pesti ismert színészkollégák szereplésérõl is. A következõ nyáron szeretnék a fennmaradt négy, már megírt részt leforgatni. Szerencsére azért akadt számára egy kis pihenés is. A Balatonnál töltöttek egy hetet, s jutott idõ a lakás kifestésére is. Szeretnének még elmenni kempingezni a Tiszához, és meglátogatni a nõvére családját Szarvason. A következõ évadban a Mumus címû darabban kezd majd, de addig szerencsére sok felejthetetlen élmény vár még rá.

Sz. Kántor Éva