Adózási ABC: gimnazistáknak tartottak interaktív, adótudatosságról szóló előadást a NAV munkatársai

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a tudatos adózás témakörében tartottak előadást a Krúdy Gyula Gimnázium végzős diákjai számára február 22-én, csütörtökön délelőtt. Az országosan 10 éve, a vármegyében tavaly ősszel indult kezdeményezés célja a középiskolás korosztály adótudatosságának fejlesztése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az adótudatosság témakörében tartottak előadást a Krúdy Gyula Gimnázium végzős diákjai számára. A hivatal adótudatosság stratégiája 10 éves múltra tekint vissza, a vármegyében tavaly ősszel indult el a kezdeményezés, miszerint középiskolások számára, előadások formájában emészthető, mégis hasznos információkat adnak át a tudatos adózás témakörében. Az előadássorozat célja a középiskolás korosztály adótudatosságának fejlesztése, hogy a jövőben egy olyan generáció szülessen, amelynek tagjai tudatos adózók, ugyanakkor természetesnek veszik az adófizetést. A téma sokak érdeklődését felkeltette, nem ritka ugyanis, hogy egy végzős gimnazista, már maga is vállalkozó.

„A vállalkozásindítás témájában hallottunk előadást, nagyon hasznosnak találtam, rengeteg új információval bővült a tudásom, bemutattak nekünk egy modellt, ami segít a vállalkozás elindításában például, és elég interaktív volt az előadás”

mondta el az előadás után Szögyéni Benedek, 12. c osztályos tanuló. A program szervezésével járó feladatokat Sallai Judit biológiatanár koordinálja, aki elmondta, a gimnazisták számára nagyon hasznos információkkal szolgálnak az előadások, hiszen a munka világához elengedhetetlen tudással vértezik fel a diákságot. A diákok többsége munka mellett végzi a felsőoktatási tanulmányait, ezért is nagyon fontos számukra, hogy időben elmerüljenek az adótudatosság rejtelmeibe.

„A gimnáziumoknak mindig is hiányossága volt, hogy a szaktárgyi órák nem adnak lehetőséget ilyen irányú információszerzésre, és ezért is örültünk a NAV által biztosított lehetőségnek. Földrajzórán, történelemórán próbálunk a gyerekeknek ilyen ismereteket biztosítani, de ez nem gyakorlatias jellegű. Én végigültem már a NAV összes előadását, illetve az összes ilyen foglalkozást, interaktív módon próbálják elérni a diákokat, az adótudatosság, a fogalmak értelmezése, helyes használata a téma. Örülünk a lehetőségnek, ezért is vállaltuk az ezzel járó szervezési feladatokat”

nyilatkozta Sallai Judit, a Krúdy Gyula Gimnázium biológiatanára, a program szervezője. Piszár Tünde, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság kommunikációs referense elmondta, a kezdeményezés a vármegyében tavaly ősszel, a tanév kezdetekor indult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság, valamint az Észak-Budapesti Adó- és Vámigazgatóság együttműködéseként. Hozzátette, az előadások fókuszában a közteherviselés, valamint az adózással kapcsolatos fogalmak állnak.

„A hallgatóság olyan kérdésekre kap választ, mint például, hogy mire fordítja az állam az adót, mit jelent a közteherviselés, illetőleg, hogy mi a célja a márkavédelemnek, továbbá, hogy hogyan épül fel egy jól működő vállalkozás. Természetesen a szakemberek a kulisszatitkokba is engednek egy cseppnyi bepillantást, például megtudhatják a hallgatók azt, hogy mi a különbség egy hollywoodi akciófilm és a valóság között”

hangsúlyozta Piszár Tünde kommunikációs referens. Az előadók valamennyien a NAV szakemberei, az iskolai oktatás kereteitől elszakadva, interaktív formában, játékos feladatokon keresztül tárják a diákság elé ezt az egyáltalán nem egyszerű témát.

„A feladatok középpontjában – nem is nevezem feladatnak –, a játékok középpontjában tulajdonképpen az áll, hogy a XXI. században tudják-e a diákok, hogy mit jelent egyáltalán a közteherviselés, mik a különbségek adók, vámok, járulékok, illetékek között? Hogyan fizetjük ezeket? Hogyan valljuk be, mit kapunk cserébe, egyáltalán mire szolgál? Pozitívak a visszajelzések, nagyon gyorsan eltelik a 45 perc. Természetesen önkéntes alapon, de mégis csoportos feladatok vannak, amikből nem tudják magukat kivonni a fiatalok, de jellemzően nem is akarják”

emelte ki Hadháziné dr. Kelemen Zita, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, Ügyfélszolgálati Főosztály főosztályvezetője. A program a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium falai között debütált tavaly ősszel, és annyira népszerű lett mind a pedagógusok, mind pedig a diákság körében, hogy tovább folytatódik. Az elmúlt tanévben 4 osztályt, körülbelül 120 főt szólított meg előadásain keresztül a NAV. Jelenleg 4 újabb osztály képzése van folyamatban és további 4 osztály képzését tervezik, ezzel eddig több mint 200 diákot elérve. A NAV nemcsak Nyíregyháza, hanem a vármegye nagyvárosainak középiskoláit is megcélozza. Az érdeklődő iskolák jelentkezését a szabolcsavig@nav.gov.hu e-mail-címre várják.