„Adjátok vissza a hegyeimet!” - Wass-maratont rendeztek a Szent Imre Gimnáziumban

„Tiszteld őseidet, mert rajtok keresztül nyertél életet és örököltél Istent és hazát.”

(Wass Albert, Hagyaték)

A Wass Albert felolvasó maraton ebben az évben ünnepelte 20. évfordulóját. Egy baráti kezdeményezésnek indult, lelkes fiatalok egy csoportja szerette volna népszerűsíteni a sokáig betiltott Wass Albert műveit. Az első felolvasó maraton olyannyira jól sikerült, hogy ma már a világ minden táján élő magyarok egyidőben- február utolsó péntekén- kezdik a felolvasást - tájékoztatott a főszervező, Csernyus Enikő.

A Szent Imre Gimnázium 5 évvel ezelőtt csatlakozott a felhíváshoz a Rákóczi Szövetség Szent Imre Ifjúsági Szervezete javaslatára, azóta Wass Albert neve jól csengő fogalommá vált az intézményben. 2023 óta a város lakossága felé és kinyitotta kapuit az iskola, így a diákok és tanáraik délelőtt, míg a felnőttek délután olvasnak fel verseket, regényrészleteket, meséket vagy egyéb rövid írásokat. A felolvasó nap meghitté, bensőségessé, szép lelki élménnyé vált, gazdagítva az olvasót és a közönséget is.

Ebben az évben is az  iskola könyvtára adott otthont a rendezvénynek, a nap háziasszonya Ilyésné Tóth Viktória volt. Az először felolvasók megismerkedtek Wass Albert életével és munkásságával is, és minden felolvasó kapott egy könyvjelzőt emlékbe. Idén 80 diák, 8 tanár, 1 meghívott vendég, 18 felnőtt olvasott 34 különböző verset, 24 regényrészletet és 8 mesét. Meghívott vendégeink voltak korábban: Tarczy Gyula, Pregitzer Fruzsina, Bódis Gábor, Nagy Szabina, idén Baracsi Endre a vármegyei közgyűlés alelnöke. Február 23-án délután részt vett még a felolvasáson újra Nagy Szabina, valamint most először Ágoston Ildikó képviselőasszonyok is, illetve a Rákóczi Szövetség Városi Szervezetének tagjai Dalmay Árpád elnökkel, a KÉSZ Nyíregyházi csoportjának tagjai Megyesi Mária elnökkel, és a Jósavárosi Irodalmi Kör tagjai is.