Áder János Kemecsén – „A hősökről meg kell emlékezni!”

Nem volt hiábavaló az aradi 13-ak áldozata – ezt mondta a köztársasági elnök október 6-a alkalmából. Áder János a nemzeti gyásznapon a Répásy Mihály emlékparkban mondott beszédet. A köztársasági elnök Kemecsén hangsúlyozta, a magyarok szabadságvágya beépült a gondolatokba, az itt élők értékrendjébe.


Répásy Mihály honvédtábornok sírjánál emlékezett a szabadságharc elhunyt hőseiről és az aradi 13-ról a köztársasági elnök. Áder János Kemécsén mondott beszédet a nemzeti gyásznapon. Úgy fogalmazott, nem volt hiábavaló a mártírhalált halt hősök áldozata és erről minden március 15-én és október 6-án meg kell emlékezni.

A köztársasági elnök felidézte Répásy Mihály alakját, megemlékezett azokról, akik életüket adták a magyar szabadságért és mindazokról akiknek a függetlenség szívügyük volt.

1848/49 szabadságvágya a magyarok lelkében, gondolataiban, értékrendjében olyan erős alapra épült, hogy egyetlen kor sem tudta lerombolni, később sem. Itt Kemecsén, ahol a magyar honvédsereg tábornoka szülőföldjére hazatérve örök nyugodalomra lelt és Magyarországon mindenütt, minden március 15-én és minden október 6-án, ki kell mondani, az aradi 13, Batthyány Lajos, Répássy Mihály és még nagyon sokak áldozata nem volt hiábavaló.

– hangsúlyozta Áder János, köztársasági elnök.

 

A Nemzeti Gyásznap alkalmából tartott megemlékezés Kemecsén koszorúzással zárult. A köztársasági elnök mellett politikusok, közéleti személyiségek rótták le kegyeletüket a Répásy Mihály emlékparkban.

 

Z. Pintye Zsolt

Fotó: hirado.hu