Abroncscsere az utolsó pillanatban
A magyar autósok 30 százaléka csak hetekkel azt követően cseréli le nyári abroncsait, miután a nappali hőmérséklet már indokolná a gumicserét, derült ki a Bridgestone közel 70 magyar szervizműhely vezetője körében végzett 2015 szeptemberi felméréséből.

Az autóvezetők 25 százaléka ráadásul csak az első hó érkezése után szereltet fel téli abroncsokat, noha a Bridgestone mérései alapján téli körülmények között nyári abroncsokon közlekedve akár több mint kétszeresére is megnőhet a féktávolság. Annak ellenére, hogy javasolt 4 milliméteres profilmélység alatt a téli abroncsok már jelentősen veszítenek tapadási képességükből, a megkérdezett autószervizek vezetői szerint a magyar autóvezetők 70 százaléka csak a 2-3 milliméteres profilmélység elérése után szereltet fel új téli abroncsokat. Azt pedig, hogy a nyári gumi és alacsony profilmélység nehezebb kezelhetőséget és rosszabb tapadást is okozhat, az autóvezetők csupán elenyésző hányada tudta!


NEM KÖTELEZŐ, DE AJÁNLOTT

 

Ausztriában akár 5 ezer euróra is megbüntethetik azt az autóvezetőt, aki november 1. és április 15. között nyári abroncsokon, vagy hólánc használata nélkül vág neki a téli osztrák utaknak. Szlovéniában november 15. és március 15. között mind a négy kerékre, Horvátországban pedig téli útviszonyok között legalább a hajtott tengelyen kötelező a téli gumi. Szlovákiában – ha az utakat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja – mind a négy keréken előírás a megfelelő abroncs használata. Csehországban, Franciaországban és Németországban nem kötelező ugyan, de hólánc nélkül soha ne induljunk el, mert büntetésekre számíthatunk.

 

A MÉRET A LÉNYEG

 

A biztonságos téli autózáshoz nemcsak a téli abroncsok felszereltetése, de azok megfelelő profilmélysége is kulcsfontosságú! 4 milliméteres profilmélység alatt ugyanis már jelentősen veszít tapadásából a téli abroncs. Ennek ellenére a szervizműhelyek tapasztalatai szerint a magyar autósok 70 százaléka csak a már kritikus 2-3 milliméteres profilmélység elérése után cseréli le téli abroncsait új téli gumikra. Ez újabb potenciális veszélyforrás lehet a téli utakon, ezért a gumicsere alkalmával érdemes régi abroncsaink profilmélységét is ellenőriztetnünk, mielőtt nekivágunk a havas útnak.

Sz. T.