A vízkár árulkodó jeleit lakásvásárláskor nem könnyű észre venni
A vízkár árulkodó jeleit lakásvásárláskor nem könnyű észre venni

Egy német felmérés szerint az építőipari károk több mint háromnegyedét a nem megfelelő vízszigetelés okozza.

A hibák gyakran csak utólag derülnek ki, de az alapszabályokat betartva könnyen elkerülhetők lehetnek. A szakemberek szerint a vízszigetelésnél figyelembe kell venni az épület sajátosságai mellett a kivitelezés körülményeit, a rendelkezésre álló időt és a szakemberek felkészültségét is. Új otthon vásárlásakor pedig a vízkárokból adódó árulkodó jelekre érdemes odafigyelni.

Ugyan a vízszigetelésre építkezéskor talán nem kerül kiemelten nagy hangsúly, mégis erre vezethető vissza az építőipari károk minimum 80 százaléka. És ha belegondolunk, ez nem is olyan meglepő: ha ázik a fürdőszoba, akkor az alatta lévő szintek, a fal túloldalán lévő vakolat is ázhat, és sok esetben a burkolatot is fel kell szedni emiatt. Az pedig beláthatatlan károkat okozhat, ha egy egész épület ázik, így például egy múzeum esetében, ahol pótolhatatlan értékek veszhetnek oda.

Ezt elkerülendő a vízszigetelés kiválasztásánál a lehető legkörültekintőbben járjunk el. Szautner Csaba, a MAPEI Kft. kereskedelmi vezetője szerint elsősorban az épület sajátosságaihoz mérten kell meghoznunk a döntésünket, de nem elhanyagolhatók a kivitelezés körülményei, a rendelkezésre álló idő és a szakemberek felkészültsége, eszközparkja sem.

Gyakran csak utólag derülnek ki a hibák

Mint fogalmazott, a hibák gyakran csak utólag derülnek ki. Ugyan a tetőszigetelés esetében léteznek elárasztásos próbák, és csak ezt követően kezdik el a beépítést a zöldtetőknél, lakóházak építésénél ez nem jellemző.

„Nagyon fontos, hogy a laikus ne próbálja meg megoldani magának a vízszigetelést, hanem szakcéget bízzon meg a feladattal. Sokszor bevállalja ugyan a kőműves is, de nem szabad rábízni. Olyan vállalatot kell választani, aki jó referenciákat tud felmutatni. Kerüljük azokat, akik még nem évek óta dolgoznak a szakmában, de ránézésre elvállalják a munkát” – értékelt a szakember.

Szautner Csaba arról is beszélt, hogy háromfajta vízszigetelés létezik: a csapadékvíz, a talajvíz és a használati víz elleni. Mindhárom esetben a szerkezet elázása, nedvesedése, valamint az esetleges járulékos károk okozzák a gondot. Mivel a vízszigetelést gyakran eltakarják, a javítás csak bontással lehetséges, ami komoly költséget jelenthet. Probléma lehet még továbbá az is, ha nyirkosodik a fal, mert így romlik a hőszigetelő képessége, és esztétikailag is csúnya lesz.

Ingatlanvásárláskor az árulkodó nyomokat lehet ellenőrizni

Hozzátette azt is: használt ingatlanok vásárlásakor előzetesen nem lehet tesztelni a vízszigetelést. „Ilyenkor érdemes megnézni, hogy ha egy vizes helyiséget frissen festettek, akkor eltüntethették a vízkárokat. Figyelni kell még a dohos szagra, a penészedésre, és érdemes a pincében is körülnézni. Ezek mind árulkodó jelek lehetnek”. Szautner Csaba szerint Magyarországon jelenleg több tucat különböző vízszigetelési megoldás létezik, a Puskás Arénában például is széles körben eddig ismeretlen, gépi technológiával készítették a talajvíz elleni szigeteléseket.

 

hirado.hu