A világ kerékpáros top versenye augusztusban Nyíregyházán!
A világ kerékpáros top versenye augusztusban Nyíregyházán!

Magyarország közel száz év után ad ismét otthont – a sportág történetében – kerékpáros világversenynek, ráadásul a V4 Junior Világkupát nyíregyházi központtal rendezik meg és ez az egyetlen országúti férfi kerékpáros ifjúsági világkupa futam a 2020-as idényben. A hazai viadal három országúti mezőnyszakaszból és egy egyéni időfutamból áll majd augusztus 26. és 28. között.

Az eredeti tervek szerint Csehország, Dél-Korea, Franciaország, Hollandia, Kanada, Luxemburg, Magyarország, Németország és Svájc is helyet adott volna egy vagy több világkupa fordulónak, azonban a koronavírus-járvány miatt a március közepén félbeszakított szezon folytatásaként újratervezett versenynaptárba már csak a magyar viadal került be. Mindez azt jelenti, hogy 2020-ban ez lesz a világ top kerékpáros versenye, vagyis újra a figyelem középpontjába kerül nemcsak hazánk, hanem Nyíregyháza is.

Óriási a tét

Itt az U19-es korcsoport fog versenyezni, vagyis 17-18 éves fiatalok. Esetünkben már érett, profi versenyzőkről beszélünk – van olyan induló, aki már 4 évre szóló profi szerződést kapott –, csak koruk miatt még az utánpótlásban szerepelnek 

– tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Solymosi János versenyigazgató.

Idén ez az egyetlen világkupa futam ebben a korcsoportban, éppen ezért itt lesz az összes fejvadász, akik lecsapnak majd a legjobbakra. Igazából itt dől el, hogy kiből válhat profi, vagyis ezeknek az indulóknak ez a legmagasabb kvalitású esemény, hiszen óriási a tét.

16 ország 20 csapata

A versenyen 16 ország 20 csapata, egészen pontosan 100 indulója vesz majd részt. Többen neveztek, de a pandémia sokak számítását keresztbe húzta, így visszalépett Kolumbia és az Egyesült Államok is. Az ukrán válogatott egyébként három hete csak azért versenyez Európában, hogy elkerüljék a karantént és itt lehessenek augusztus végén Nyíregyházán. Bár a világkupán csakis nemzeti válogatottak vehetnének részt, a pandémiára való hivatkozással kértük a nemzetközi szövetséget, hogy klubcsapatok is indulhassanak, erre pedig meg is kaptuk az engedélyt. A világkupa három napig tart majd és négy szakaszból áll, amelyekből három érinteni fogja Nyíregyházát is.

A 2020-as Visegrad 4 Juniors Nations’ Cup programja:

1. szakasz Augusztus 26. (szerda): Vásárosnamény–Nyíregyháza: 95 km

Rajt: 12:00

Várható célba érkezés: 14:30

Nyíregyházán körözés 3 kör (13:45-)

2. szakasz Augusztus 27. (csütörtök):  2/a félszakasz, Nyíregyháza–Nyíregyháza (egyéni időfutam): 4,5 km

Első induló rajt: 10:00

Utolsó induló várható célba érkezés: 12:50

3. szakasz Augusztus 27. (csütörtök):  2/b félszakasz, Ibrány–Ibrány: 73,2 km

Rajt: 17:00

Várható célba érkezés: 18:40

Ibrány körözés 3 kör (18:15-)

4. szakasz Augusztus 28. (péntek):   Vásárosnamény–Nyíregyháza: 107,3 km

Rajt: 11:30

Várható célba érkezés: 14:30

Nyíregyházán körözés 3 kör (13:45-)

A verseny egy 95 kilométeres etappal kezdődik augusztus 26-án Vásárosnamény és Nyíregyháza között. Másnap két félszakaszra kerül sor, délelőtt Nyíregyháza belvárosában egy négy és fél kilométeres egyenkénti időfutam, míg délután egy Ibrány környéki 73,2 kilométeres mezőnyszakasz várja a kerekeseket. A harmadik, egyben zárónapon újra Vásárosnamény és Nyíregyháza között teker a karaván, ezúttal 107,3 kilométert megtéve.

1. nap Vásárosnamény–Nyíregyháza

(Kb. negyed 2-tõl egyórás útzár az érintett szakaszon)

Augusztus 26-án Vásárosnaményból rajtol el a mezőny, Nyíregyházára pedig Sóstón keresztül érkezik majd meg – magyarázta a versenyigazgató. – A versenyzőkre az Aventinus Hotelnél vár egy sprint, egy részhajrá, ezt követően pedig továbbhaladnak a Ferenc körútra, ahonnan ráfordulnak az úgynevezett körre, ami érinteni fogja a László utcát, a Hunyadi utcát, a Szegfű utcát, a Bocskai utcát, a Luther utcát, valamint a Zrínyi Ilona utcát is – itt vár rájuk a célkapu, ahol tovább folytatódik a kör: Bercsényi u. – Bethlen Gábor u. – Egyház u. – Kossuth u. – Ferenc körút. Az áthaladás után még megtesznek 3 teljes kört. A várható körözés így háromnegyed kettőtől lesz.

2. nap Nyíregyháza–Nyíregyháza

(Kb. 9 órától kétórás, teljes útzár)

Augusztus 27-én délelőtt egyenkénti időfutamok lesznek Nyíregyházán, ami azt jelenti, hogy percenként startolnak majd el a versenyzők a Kossuth térről. Onnan egyenesen a Luther utcára térnek rá, úgy fordulnak rá a „körre”. A kör vége annyiban változik a szerdai naphoz képest, hogy a Continental Arénánál nem fordulnak le a Hunyadi utcára, hanem tovább mennek egyenesen a Vay Ádám körútra, ott fordulnak balra a Korzóhoz. Éppen ezért a sétálóutcában teljes zár lesz, persze biztosítunk a gyalogosoknak átengedési pontokat. Maga a futam azért is lesz látványos, hiszen a versenyzőket kíséri majd rendőrmotor, civil biztosító motor, operatőr, motoros bíró, és persze a csapat autója is.

3. nap Vásárosnamény–Nyíregyháza

(Kb. negyed 2-tõl egyórás útzár az érintett szakaszon)

A harmadik nap negyedik szakasza Vásárosnamény–Nyíregyháza között lesz, itt egyébként a versenyzők tesznek egy kört a Beregben is. A 41-esen érkeznek a szabolcsi megyeszékhelyre, vagyis érinteni fogják a Nyíregyházi utat, a Család utcát, a Szegfű utcát és az Inczédy sort is, ezt követően fordulnak rá a „körre”.

A versenyigazgató azt mondja, az esemény reflektorfénybe helyezi majd Nyíregyházát, és a szabolcsi régiót is, hiszen 93 éve nem volt Magyarországon ilyen szintű kerékpárverseny. Ennek pedig nem utolsósorban hangot ad majd a külföldi sajtó is.