A versvilágrekorder, Lutter Imre Nyíregyházán próbál – „A ZIG Singers újabb koncertje is egy bravúr”
„A ZIG Singers újabb koncertje is egy bravúr”

A költészet napján világrekordot állított fel az egyéni versmondás területén Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, aki 24 órán keresztül adta elő magyar szerzők szépirodalmi műveit, több mint kétezer néző előtt a legendás budapesti Fészek Művészklubban. A versrekorder most minden második hétvégén Nyíregyházán próbál: a Zrínyi Ilona Gimnázium egykor méltán híres könnyűzenei kórusa, a ZIG Singers nyitja ugyanis a Rózsakert Szabadtéri Színpadot június 8-án, ahol Lutter Imre lesz az est házigazdája. (Megjelent a Nyíregyházi Napló május 17-ei számában.)

A nyíregyházi származású művész, akit gyakran láthatunk együtt Caramellel, Nagy-Kálózy Eszterrel vagy Hu­zella Péterrel a színpadon éppúgy, mint a Jóban Rosszban sorozat ügyvédjeként, s hallhatunk az ATV csatornahangjaként, az elmúlt években is többször lépett fel szülővárosában. A Nemzeti Színházzal közösen kiadott Bíbor parázson című hangos könyv élő bemutatója, a Zrínyi gimnázium centenáriumi jubileumi gálája, vagy épp a ZIG Singers másfél évvel ezelőtti karácsonyi koncertje is kiváló alkalmat adott a közönségnek a találkozásra. Az utóbbi számára különösen fontos.

Lutter Imre 1991-tõl 1995-ig a Zrínyi gimnáziumban tanult, ahol az irodalmi színpad mellett a ZIG Singers kórusnak is aktív szereplője volt: a koncerteken az ének mellett zongorázott, műsort vezetett. Itt sikerült belekóstolnia a turnék hangulatába: a megye nagyobb települései mellett számos hazai és külföldi városban felléptek, amik közül a legemlékezetesebb talán a testvérváros, Iserlohn, ahová kétszer is ellátogattak, illetve a Rádiókabaré, a Ki mit tud?, a saját albumok kiadása, vagy az utolsó klasszikus Friderikusz Show-ban történt fellépés.

Bár az érettségit követően előbb a Miskolci Egyetem jogi karát, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is elvégezve távolabb került Nyíregyházától, szülei, barátai – köztük Pregitzer Fruzsina, egykori mestere – ma is hazavonzzák, még ha ritkán is sikerül elszabadulnia a munkától. Ugyancsak szakmabeli feleségével Budapesten élnek, és csapatukkal ma is sok kulturális, oktatási programmal látják el a különböző európai uniós pályázatokban részt vevő iskolákat, többek között Szabolcsban. Ám a fő csapásirány továbbra is a művészet. Lutter Imre kiválóan ismeri a pódiumi színpad törvényszerűségeit, hitelesen és sokoldalúan szólal meg műsoraiban, mind a klasszikus, mind a kortársirodalom művészi interpretálójaként. Rendszeresen szerepel önálló és társas estekkel különböző fórumokon, láthatjuk képernyőn és hallhatjuk rádióban, és kap narrátor és szinkron szerepeket televíziós műsorokban. Emlékezetes előadóestjei közül is kiemelkednek a közelmúltban több hónapos amerikai és kanadai turné után itthon, a Váci Dunakanyar Színházban bemutatott Szabadnak születtem... és az Egy pesti srác története című előadások, az Egyesült Államokban ugyancsak bemutatott Boldog, szomorú dal című társas estje, és az egyik legsikeresebb versszínházi előadása, az Ócska keringő, amely a címét egy korábbi zrínyis évfolyamtárs, Illés Zoltán verséről kapta.

Lutter Imre munkája elismeréseként 2007-ben Wlassics Gyula-díjban, majd 2012-ben Radnóti-díjban részesült. Lutter Imre, mint az addigi legfiatalabb díjazott, maga adhatta át a kitüntetést a legidősebb díjazottnak, a költő özvegyének és irodalmi életműve gondozójának, Gyarmati Fanninak, Radnótival közös XIII. kerületi hitvesi lakásán. 2018-ban „A kortárs irodalom és olvasás fejlesztéséért” a Magyar Kultúra Lovagjává avatták, majd Arany Érdemkeresztet kapott.

A legutóbbi, 24 órás világrekordja, amely A vers 50 árnyalata címet viselte, olyan előadókat, ismert személyiségeket is vonzott, mint Molnár Ferenc Caramel, Müller Péter Sziámi, Katus Attila, Szentgyörgyi Romeo, vagy Takács Bence előadóművész-műsorvezető és Bagi Iván humorista. A két utóbbi alkotóval külön is készül most új előadásokra Lutter Imre, amiket ősszel mutatnak be.

Nemcsak a világrekord, a ZIG Singers újabb koncertje is egy bravúr.

– mondja a művész, hiszen az ország legkülönbözőbb városaiból jönnek Nyíregyházára a hajdani kórustagok minden hónapban kétszer, hogy próbálhassanak, akárcsak a zenekar, s mindezt lelkesedésből, a zene iránti szeretetből. Mindennek a lelke pedig Bánhidiné Maróti Magdi, aki rendíthetetlenül ott van a próbák minden percében, pont mint húsz vagy harminc éve.

A Rózsakert Szabadtéri Színpad hangos nyitányaként június 8-án, szombaton este kezdődő koncerten Lutter Imre egykori kórusbeli dalát, az Under the moon of love-ot énekli majd, egy meglepetés betétdallal, miközben a jobbnál jobb énekestársak – mások mellett Szabó Mariann, Bánhidi Krisztián, Tóvári Zsófi – s persze a kórus zenei hangulatát fokozza majd könnyed, szórakoztató mûsorvezetéssel. Így lehetséges, hogy az ATV hangja szól majd a közönséghez a ZIG Singers fergeteges dalai között.