A „Város Szilváslepénye
A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai megsütik a „Város Szilváslepényét”, amiből ezer adagot kínálnak az érdeklődő ínyenceknek vasárnap a Kossuth téren.A hagyományos penyigei „nemtudom” szilva az alapja a porlós tésztájú, fahéjjal ízesített szilváslepénynek, melynek receptje a következő:
– Végy négy bögre lisztet! Morzsold el egy bögre porcukorral és egy bögre zsírral! Tégy bele pici sót!
– Jó előre magvazz ki és darabolj fel másfél kiló szilvát, ízesítsd egy kávéskanál fahéjjal, dinszteld meg és hűtsd ki!
– A tésztát oszd ketté, a felét tedd a tepsi aljába, rakd a tölteléket a két lap közé úgy, hogy négy kanál penyigei szilvalekvárral kend meg az alsó lapot!
– Süsd 180–200 fokon 20–25 percig!
Az óriáslepényhez 60 kilogramm szilvát használnak fel.
Vagy: jöjjön el a Tirpák Fesztiválra és kóstolja meg az ezer adag szilváslepény valamelyikét, mely vasárnap várja a város lakóit!