A termelők határidő előtt egy héttel megkapták az uniós krízistartalékból a visszatérítést

Jóval a határidő előtt, már 2020. október 7-én kifizette a Magyar Államkincstár a termelőknek a válságkezelésre félretett tartalékot, idén 71 ezer gazdálkodó 5,2 milliárd forintot kapott, ez az összeg hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi helyzetének javulásához, likviditásuk megőrzéséhez - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Az agrártárca közleménye szerint a 2014-2020 közötti időszakra szóló többéves uniós költségvetési keret tervezésekor döntés született arról, hogy a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére uniós szintű tartalékot kell létrehozni (krízistartalék). A többletforrást az Európai Unió a közvetlen támogatások egy részének visszatartásával képzi minden évben.

Amennyiben ezt a tartalékot a pénzügyi év végéig nem használják fel válságkezelésre, úgy az uniós döntés értelmében a termelők részére azt október 15-ig vissza kell fizetni.
A 71 484 termelőt érintő, 5,23 milliárd forint kifizetését a MÁK a kötelező határidő előtt egy héttel, már 2020. október 7-én teljesítette - írta az AM.

 

Forrás: MTI