A téli hónapokban is maradandó élményt nyújt az állatpark!
Bár ez az időjárás leginkább a hűvösebb éghajlatot kedvelő állatainknak kedvez, így érdemes megfigyelni a jegesmedve, a fehér farkas falka vagy a szibériai tigris család mindennapjait, de a park szubtrópusi és trópusi éghajlatot képviselő fajai is láthatók; egy részük a külső kifutókban, míg a hőmérsékletre érzékenyebbek a Trópusi házban, az Ázsia élővilágát bemutató Zöld Piramisban, valamint a Viktória házban töltik mindennapjaikat.

S hogyan lehetséges az, hogy a hófedte területeken zebrák és orrszarvúk nyargalásznak, s oroszlánok, jaguárok játszadoznak? A válasz egyszerű; az állatok jó része más európai kertből érkezett, így hasonló éghajlaton éltek eddig is, s ráadásul az alkalmazkodó képességük is kiváló. Természetesen a fűtött istállók minden érzékenyebb faj rendelkezésére állnak, ahová bármikor visszahúzódhatnak. Emellett a gondozók folyamatosan ellenőrzik az önitatókat, az állatházak fűtési berendezését, az állatok pedig megemelt takarmány- és vitaminadagokat kapnak.

A halak és kétéltűek gyakorlatilag semmit nem éreznek meg a hidegből, mivel a Zöld Piramis, a Trópusi és Viktória ház, valamint az Ócenárium légterében és medencéiben mindig állandó a hőmérséklet. A főemlősök közül több faj azonban érzékeny a hidegre, a világ legkisebb selyemmajmai, vagy a legnagyobb, fán élő főemlősök, az orangutánok szintén a tágas belső helyeiken élik napjaikat tavaszig.

[REKLAM]

Természetesen vannak olyan állatok, amelyeknek meg sem kottyan a zimankó, a jegesmedve, a hópárduc és szibériai tigris kifejezetten élvezi ezt az időjárást, s a borjúfókák „téli felkészítése” is már ősszel megkezdődött a megemelt takarmányadaggal.

A szerencsés látogatók megleshetik a fókasulit is, ahol már az úszólábúak a főszezonra készülve sajátítják el trénereik segítségével az újabbnál újabb kunsztokat. Mivel nyáron három bemutatót tartunk a vendégeknek, főszezonban nincs idő újabb feladatok betanítására, a téli időszak viszont kiválóan alkalmas a tanulásra. S ha valaki igazán trópusi melegre vágyik, látogasson el parkunk Zöld Piramis, Ócenáriumába a Dél-Amerika vagy a Viktória házba! A Nyíregyházi Állatpark az év minden napján nyitva van. Téli időszakban 9.00–16.00 között barangolhatjuk be 35 hektáron Földünk vadregényes tájait.

Sóstó Zoo