A tavaszi nehézségek ellenére sikeresen zárult a 2020-as év, a Nyíregyházi Állatparkban
A tavaszi nehézségek ellenére sikeresen zárult a 2020-as év, a Nyíregyházi Állatparkban

A Covid járvány természetesen meghatározza valamennyiünk életét és főleg a turisztikai attrakciókból élők számára komoly kihívásokat jelentett, mégis a Nyíregyházi Állatpark sikeres szezonon van túl.

A 35 hektáros turisztikai attrakció, ahol 5000 állat él és 150 ember dolgozik, 3 szállodát is üzemeltet.

A május elejei nyitás után fokozatosan erősödött a vendéglétszám és a nyarat már igazi nagyüzemben dolgozták végig.

2019-es rekordév után, amikor 600.000 látogatót fogadtak, az idei közel 400.000 vendég ugyan 200.000 kiesést jelent, ami majd 500 millió forinttal csökkentette a költségvetést, de részben a spórolással, a munkák átszervezésével részben az ősszel realizált kormányzati segítséggel valamint Nyíregyháza Városára mint tulajdonosra támaszkodva Kelet- Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója, talpon tudott maradni.

Mindhárom szálloda, de különösen az idén minőségi díjat kapó Hotel Pangea folyamatosan teltházzal működött, amíg fogadhatott vendégeket.

A zoológia szenzációk sorra követték egymást, így megszületett a 3 kis fehér oroszlán, és a világ egyik legritkább macskaféléje a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macska is kölyköt nevelt.

A szakemberek által legjobban várt esemény azonban a Nyíregyházán született európai bölény tehén visszatelepítése volt a vadonba. A sikeres projekt egy bulgáriai rezervátumban zajlott ahol egy nemzetközi szervezet által koordinált visszatelepítő program működik a Rodope hegységben.

Idén is közel 200 kisállat látta meg a napvilágot Nyíregyházán melyek nagy része más állatkertbe került.

De a csereprogram keretén belül ide is érkeztek tukánok, váza papagájok, molukken kakadu, Grevy -zebra és számos ritka faj.

Visszaérkezett 2 éves tenyésztési kiküldetéséből Svájból Jack is, az afrikai elefántbika, aki Nyíregyházán két utódot nemzett már és nagyon gyorsan ismét egymásra találtak Kwanzával, kedvenc nőstényével.

A Nyíregyházi Állatpark fontosnak tartja a jó kapcsolatok ápolását a világ állatkertjeivel. Régóta jó az együttműködés Kassával, idén közösen nyertünk egy Interreg pályázatot , ezzel erősödhet a turisták cseréje a két város között. De lényeges szempont a nyíregyháziaknak a  segítségnyújtás a határmenti állatkertek számára.  Így kerültek a borjófókák a szerbiai Palics állatkertjébe, hamarosan oroszlánok utaznak a horvátországi Eszékre és Nagyvárad pedig szibériai tigrist vár Nyíregyházától.

A park folyamatosan fejlesztéseken dolgozik; valami az ötlet fázisában van, valami a tervezőasztalon de idén a karácsonyi ajándékként elkészült az India ház amit a tavaszi nyitáskor szeretnének bemutatni a nagyközönségnek.

A park munkatársai nagyon bíznak abban hogy mihamarabb lehet indítani a szezont 2021-ben is, hiszen a  Nyíregyháza-Sóstói üdülőközpont sikere az Állatparktól is függ.

 

Nyíregyházi Állatpark: Gajdos László évértékelője