A tanyák Európa különleges kulturális szegmensei

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a 78. OMÉK keretében megrendezett hazai ás határon túli tanyakutatások eredményeiről tartott szakmai konferencián kiemelte: a tanyasi kultúra további megőrzése érdekében a Hungarikum Bizottság 2017. június 20-án a magyar tanyát, mint tradicionális gazdálkodási létformát hungarikummá nyilvánította.

 

 

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára (MTI Fotó: Mónus Márton)


A Földművelésügyi Minisztérium 2011-ben indította a Tanyafejlesztési Programját, melynek alapvető célja a magyarországi tanyás térségek és tanyák megőrzése, fejlődésének fellendítése. A program egyik pilléreként működő hazai, nemzeti finanszírozású pályázatsorozat az elmúlt hét év során 1693 nyertes projektet eredményezett 8,1 milliárd forint értékben – emelte ki.

 

A határon túli tanyák fellendítése is cél

 

Sikerként értékeljük azt, hogy a tanyafejlesztés részeként megkönnyítettük a külterületi építkezést, illetve a tanyavilágot segítő gondolat beépült a további vidékfejlesztési programokba még több forrást biztosítva a gazdálkodók részére – mondta V. Németh Zsolt.

 

 

Márton Miklós főtörzszászlós és Bordás József főtörzsőrmester, lovas járőrök egy ház előtt lovagolnak Rókabokorban – a Nyíregyházához közeli tanyavilág idős lakosait a szokatlanul hideg időben fokozottan figyelik a járőrvezetők és ellenőrzik, van-e elég tüzelő, és élelmiszer minden házban – képünk illusztráció (MTI Fotó: Balázs Attila)

 

Az államtitkár kijelentette: a rendszerváltás és az Európai Unióhoz történt csatlakozás nagyban hozzájárult, hogy a gazdaságfejlesztés terén ismét egységes Kárpát-medencei szinten gondolkodjunk. Majd hozzátette: fontos számunkra, hogy a tanyasi élet és gazdálkodás fellendítését a határon túlra is kiterjesszük. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges, hogy a külhonban lévő tanyákat, tanyás térségeket, külterületi gazdaságokat, gazdasági formákat is felmérjük. A Földművelésügyi Minisztérium számára nagyon hasznosak a kutatások eredményei, hiszen ezek segítik elő, hogy meg tudjuk határozni közös fejlesztési irányainkat.

 

(Forrás: hirado.hu)