A sztárok is Nyíregyházát választották!

Bár még javában tombol a nyár – legalábbis ami a hőmérsékletet illeti –, már csak néhány nap és megszólal a 2018/2019-es tanév első csengője, amivel párhuzamosan véget ér az idei turistaszezon is. Látogatókból pedig, szerencsére, Nyíregyházán is volt bőven. Jöttek turisták Lengyelországból, Szlovákiából és többek között Romániából is, de vitték a hírünket népszerű sztárok, ismert emberek is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 31-ei számában.)


Furkóné Szabó Mariannától, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, bár még jelenleg nem rendelkeznek a teljes szezonra vonatkozó statisztikai adatokkal, a KSH júniusi eredményeiből azonban látszik, hogy a vendégek száma, illetve a vendégéjszakák száma is növekedett valamelyest az előző év azonos időszakához képest Nyíregyházán. Elsősorban a belföldi vendégek száma, illetve a belföldi vendégéjszakaszám nőtt, de a külföldi vendégek száma is több volt, mint a tavalyi évben.

Egyre több a lengyel turista

A külföldi vendégéjszakák közül a lengyel adatok jelentős pozitív elmozdulást mutatnak, köszönhetően annak, hogy hangsúlyosabb figyelmet fordítunk a lengyel piacra.

– tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Természetesen a lengyel terület mellett nagy hangsúlyt fektetünk a főbb küldőpiacokra is: online kampányt bonyolítottunk le Lengyelországban és bonyolítunk jelenleg is Szlovákiában. Óriásplakátokat helyeztünk ki Ukrajnában, Szlovákiában és Romániában, de számos szomszédos országban is bemutatkoztunk nagyobb rendezvényeken, mint például Nagyváradon, Nagyszebenen, Ungváron, Krakkóban, Rzeszówban és Bielsko-Bialában is.

Zár a Parkfürdő

Itt a nyár vége, hamarosan az idei strandszezonnak is búcsút inthetünk. A nyíregyházi Aquarius Élmény- és Parkfürdő, valamint a Tófürdő a 2018-as szezonban szeptember 2-áig, vasárnapig fogadja már csak a vendégeit. Bár a strandszezonnak vége, az úszás öröméről nem kell lemondaniuk a csobbanni vágyóknak.

2018. szeptember 3-ától az Aquarius Élményfürdő folyamatosan, a Parkfürdő családi medencéje szeptember 16-áig, míg a Parkfürdő 50 méteres uszodája nyitott formában 2018. október 7-éig továbbra is üzemel. A hétköznapokon elérhető reggeli úszás a Parkfürdőben 2018. október 5-éig, péntekig működik, ezt követően, október 7-én a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. megkezdi az 50 méteres versenymedence fedésének építését, a munkálatok október 19-éig tartanak. Október 19-ét követően a Júlia Fürdő nyitásáig a reggeli úszás hétköznapokon ismét elérhető lesz a Parkfürdő versenymedencéjében! (2018. szeptember 3-ától a belépés az Aquarius Élményfürdőn keresztül lehetséges.)

Kiemelt partnerek

A tájékoztatás során megtudtuk, a Magyar Turisztikai Ügynökség a kiemelt partnerei közé választotta a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.-t (és a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-t is), ami alapján a külföldi és belföldi piacokon való megjelenésüket az ügynökség anyagilag, reklámmal és marketinggel támogatja. Bár a nyárnak vége, a TDM munkatársai az év hátralévő részében is tovább folytatják az elkezdett munkát: szeptember hónapban Ungváron jelenik meg „Nyíregyháza” egy turisztikai kiállításon, illetve ukrán turisztikai szakembereket is fogadnak egy study tour keretében a szabolcsi megyeszékhelyen.

Gajdos Tamás: minden évben „kötelező” program Sóstó

(Magyar televíziós műsorvezető, akit az 1993-ban indult Szerencsekerék műsorvezetőjeként ismert meg
az egész ország.)

Elég gyakran látogatok Nyíregyházára, már csak a rokonságom miatt is, hiszen a szüleim a környékről származnak. 10 évvel ezelőtt még gyakoribb vendég voltam, hiszen heti két napon műsorvezetőként dolgoztam az egyik helyi tévénél. Nyaranta azóta is szinte „kötelező” program a családdal Sóstóra is kilátogatni a fürdő és a messze földön híres állatpark miatt is – már csak a névrokonság okán is, hiszen az igazgató Gajdos Laci, akinek eszméletlen nagy és eredményes munkája nyomán rá sem lehet ismerni a 20 évvel ezelőtti állatkertre. Legutóbb éppen a látványos új fogadóépületet, a trópusi állatok-növények birodalmát és persze a kiselefántot csodáltuk meg gyermekeimmel. 10 évvel ezelőtti huzamosabb itt tartózkodásom idején rendszeres vendége voltam a helyi színháznak is és mindig remekül szórakoztunk, mert hihetetlenül profi a társulat és az épületnek is van egy sajátos, nagyon vonzó, szinte családias miliője. A megye távolabbi részeit is előszeretettel látogatjuk, mert sok barátunk lakik Vásárosnamény és Tarpa környékén, akikkel az elmúlt hetekben is találkoztunk. Mindig felüdülés a rohanó fővárosi életből ide látogatni, mert egészen más az emberek mentalitása, életritmusa, nyitottsága, vendégszeretete – ami persze ránk is jó hatással van.

Terecskei Rita: imádom az állatparkot

(A Zanzibár pop/rock együttes énekese.)

Nyíregyházáról rengeteg szép emlékem van, sok élmény köt a városhoz személy szerint engem és a Zanzibar zenekart is. Évről évre visszajárok, és soha nem hagyom ki a programból a Nyíregyházi Állatparkot – mondhatjuk úgy is, hogy a látogatásom fő célja leginkább ez. Egyszerűen imádom a helyet, nem tudok betelni vele. Kedves számomra Sóstó is, mert nagyon szeretem a természetet. Imádok itt sétálni, imádom a hely hangulatát. Amit pedig mindenképp meg kell említenem, az a gyros! Nyíregyházán ettem az ország talán legjobb gyrosát, és azóta sem hagyom ki, ha erre járok. Egyébként a zenekar is ezer szállal kötődik ide – Sidi például gyermekkora legszebb éveit töltötte a városban, ha jól emlékszem, 5 évig laktak itt. Nagyon sok, jó hangulatú koncertet adtunk Nyíregyházán, melyek közt több olyan is van, amit biztos, hogy soha nem felejtünk el. Egyszer például buli közben olyan trópusi eső zúdult ránk egy pillanat alatt, hogy mire észbe kaptunk, totálisan elázott az egész felszerelésünk, amit aztán napokig szárítgattunk egy közeli vállalati üdülőben. Jövőre lesz egyébként kereken 20 éves a zenekar, amit többek közt egy új lemezzel és egy jubileumi koncertsorozattal ünneplünk. A turné során olyan helyekre szeretnénk eljutni, amelyek valamiért fontosak számunkra, ahogy Nyíregyháza is – nagyon várjuk már a találkozást az itteni közönséggel!

Rubint Réka: a város tökéletes helyszín a pihenésre

(Rubint Réka magyar személyi edző, különböző fitnesz-kiadványok, edzésprogramok szerzője. Nyíregyháza arca.)

Nyíregyházán mindenütt mosolygós, barátságos embereket lehet látni, a város tökéletes helyszín a pihenésre. Itt minden generáció megtalálja a megfelelő szórakozását, hiszen egyaránt gondoltak a gyermekekre és a felnőttekre. A mi családunk imádja, gyakran látogatunk ide.

 

Bruszel Dóra