A román nagyköveti látogatott Nyíregyházára; napirendre kerültek a két ország kapcsolatai és a gazdasági együttműködés

Március 6-án, szerdán Gabriel-Cătălin Șopandă, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete látogatást tett Nyíregyházán. Az iparkamarában kezdte a programját, majd találkozott vármegyénk romániai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásainak vezetőivel. Délután dr. Kovács Ferenc polgármesterrel is megbeszélést folytatott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara falai között fontos találkozó zajlott március 6-án, szerdán, amikor is napi programjai között elsőként az iparkamarában tett látogatást őméltósága, Mr. Gabriel-Cătălin Șopandă, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Közös gazdasági jövő felé vezető út

A délután folyamán dr. Kovács Ferenc polgármesterrel is megbeszélést folytatott. A találkozó során áttekintették a magyar-román kapcsolatokat, és szó esett a lehetséges gazdasági együttműködésekről is. A polgármester szerint ehhez jó alap, hogy jelenleg is folyik az M49-es út építése, amellyel 2026 végére gyorsforgalmi kapcsolat kötheti össze Nyíregyházát és testvérvárosunkat, Szatmárnémetit. A városvezető a találkozó után úgy fogalmazott, a nagykövet tájékozódó, érdeklődő látogatásra érkezett Nyíregyházára, akit leginkább a város gazdaságfejlesztési programja érdekelt, de jól felkészült és ismerte kapcsolatainkat a román testvérvárosainkkal is.

Gazdasági érdekegyeztetés

– Áttekintettük a sokrétű kapcsolatrendszerünket. Ebben a turizmus kiemelkedő, mert ezelőtt 6–8 évvel még a harmadik helyen volt a városunkban a román turisták száma, amely az utóbbi években az első helyre lépett elő a vendégéjszakák számát tekintve. Áttekintettük az iskolai, kulturális, sportkapcsolatainkat is. Leginkább a gazdaságfejlesztési program érdekelte a nagykövet urat és munkatársait, amit az elmúlt években indítottunk, és folytattunk az ipari parkok fejlesztésével. Arról is sok kérdést kaptam, hogy hogyan lehetne a kapcsolatainkat gazdasági vonalon is erősíteni

– fogalmazott a polgármester.

 

Tanácskozás vállalkozásvezetőkkel

 

A nagykövet találkozott megyénk romániai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásainak vezetőivel is. Egy kötetlen beszélgetés keretében tárgyaltak a két ország közötti gazdasági helyzetről, a napi működés jellemzőiről és a felmerülő gazdasági problémákról. A találkozó célja az volt, hogy még szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat és megoldásokat találjanak az esetleges nehézségekre.

 

Felmerülő problémák kezelése

 

– Az érkezésemkor volt egy találkozóm a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével és annak tagjaival, akik Romániában vagy Romániával üzleti kapcsolatban állnak. Megbeszéltük tevékenységeiket, amelyek kapcsolódnak magyarországi és romániai üzemekhez, valamint a határátlépés során felmerülő problémáikat. A cégek számára problémát jelent a nyersanyagok vagy nyers gyümölcsök és zöldségek, illetve áruk exportja, miközben órákat, legtöbbször napokat kell várakozniuk – nyilatkozta a nagykövet. A nagykövet gyümölcsözőnek nevezte Nyíregyházán tett látogatását. Elmondása szerint sikerült olyan cégekkel is megbeszélést folytatnia, amelyek Romániában tevékenykednek, és konkrét kérdéseket tettek fel üzleti tevékenységükkel, a vállalkozási környezettel és a Romániában nyújtott lehetőségekkel kapcsolatban.