A roma kultúra jegyében tartottak Ki mit tud?-ot a Kölyökvárban

Több éve rendezik meg ezt az eseményt, ahol megyénk fiataljai megmutathatják tehetségüket.


Gurbán Csaba Nyíregyházi Rendőrkapitányság kisebbségi referense elmondta milyen korcsoportban és hányan állnak színpadra:

Az Országos Rendőr-főkapitányság indította el ezt a programot, hogy roma Ki mit tud?-ot idén 3. alkalommal rendezzük meg Nyíregyházán Erre már évek óta egyre többen és többen jelentkeznek roma fiatalok közül. Most is itt a szoros együttműködésnek köszönhető, hogy itt ennyi roma fiatal tehetség jelent meg. Egészen kicsi kortól 7 éves 8 éves kortól egészen 17 -18 éves korig jelentkeztek, jelen pillanatban 33 résztvevőnk van, akik egyénileg, illetve csoportosan fognak majd fellépni és zene, tánc, ének, és próza kategóriában.

A tanulók a versenyre több hétig gyakoroltak, a felkészítő tanáraikkal érkeztek a megmérettetésre.

További képekért kattintson a fotóra!

Balogh Roland az egyik versenyző elmondta:

Először vagyunk Ki mit tud?-on, és cigány táncot fogunk előadni a párommal jöttünk. Hát nagyon izgulunk, sokat gyakoroltunk erre, meglátjuk majd mi lesz belőle.

Forgács Antal műveit szavalták, de volt olyan produkció, amikor a roma himnusz feldogozása csendült fel. Csorba Mikósné, Nyíregyházi MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is részt vett a rendezvényen:

Nagyon fontosnak tartjuk, mert a hagyományőrzés a kultúránknak ez egy fontos szerepe. Itt a gyerekek egymás tehetségét is láthatják, és nagyon nagy örömmel nézzük a gyerekek milyen szépen és örömmel lépnek fel.

A verseny legjobbjai képviselik majd megyénket az októberi, országos Roma Ki Mit Tud?-on amit Csengerben rendeznek.

 

Horváth Kíra