A rendőrség azt tanácsolja, ne legyen észrevehető, hogy elmentünk nyaralni!
Fotó: Illusztráció

Nyaralás? Rendőri tanácsok!

Egyre többen megosztják a világhálón, ha elutaznak nyaralni. Sokan fotókkal, videókkal erősítik meg: nincsenek otthon, szinte szabad a pálya a betörőknek. Ez az egyik legveszélyesebb, hiszen a rosszakarók gyakran tájékozódnak az internetről, közösségi oldalakról. A rendőrök azt tanácsolják, a nyaralási tervről csak szűk rokoni, baráti körünk tudjon.

Dr. Kovács Attila, az MRFK bűnmegelőzési osztályvezetője azt mondta:

A rendőrség tanácsa az, hogy előre ne posztolja senki a Facebook-on vagy más közösségi oldalakon, hogy elutaznak. Lehetőség szerint csak a közvetlen környezetükben beszéljenek erről, ne hangoztassák szélesebb körben, hogy nem lesznek otthon. Nagy mennyiségű készpénzt, értéket senki ne tároljon otthon és fontos, hogy majd a nyaralás után ráérnek megosztani neten az élményeket, fotókat, hogy merre is voltak. Viszont a barátokkal, rokonokkal, szomszédokkal osszák meg, hogy elutaznak – figyeljenek oda a postaládájukra, hogy ki legyen ürítve, illetve jó, ha ránéznek a lakásra, hogy nem-e történt bármiféle probléma.

A bűnügyi statisztika is azt mutatja, jócskán megnő a besurranások, a betörések száma a nyári időszakban. A vagyon elleni jogsértések elkövetését a legtöbb esetben a figyelmetlenség, a lakókörnyezet közömbössége, valamint a szükséges vagyonvédelmi eszközök, módszerek hiánya teszi lehetővé.

Itt a nyár és a strandszezon. Ám a fürdőzések számos veszélyt rejtenek. Elég rosszul megválasztani a mártózás helyét vagy felelőtlenül csobbanni és máris megvan a baj. A Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsokkal segít, hogy csökkenjen a balesetek száma.

Dr. Kovács Attila hozzátette:

Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, közvetlenül étkezés után nem ajánlott fürdőzni és ha valaki alkoholt fogyasztott, akkor se menjen a vízbe. Gyerekeket felügyelet nélkül sose szabad hagyni és csak a kijelölt helyeken szabad fürödni.

További jó tanácsok: figyeljen a vízi akadályokra, soha ne ússzon egyedül, ne bukjon a víz alá ugrálásra kijelölt területen, mert lehet, nem veszik észre, figyelje a strand területét jelző bójákat.