A rendkívüli hidegben is zavartalan a távhőszolgáltatás Nyíregyházán

Az elmúlt napokban mínusz 8 fokra csökkent az átlaghőmérséklet és 10 százalékkal nőtt a hőfogyasztás. A kemény mínuszok miatt a távhőhálózat is fokozott terhelést kap, a lakásokban a radiátorok meghibásodása duplájára nőtt.


Jégtörő Mátyás most hideget hozott február végére. Míg az elmúlt 20 évben ebben a hónapban a napi átlaghőmérséklet plusz 3 fok körül volt, most lecsúszott mínusz 8 fokra. Ez kihat a februári átlag hőfogyasztásra is, a számítások szerint 5-10 százalékos többletet jelent majd. A korábbi évek folyamatos hálózatfejlesztéseinek köszönhetően a nyíregyházi intézményekben és lakásokban a rendkívüli hidegben is zavartalan a távhőszolgáltatás, de az esetleges meghibásodás megelőzése érdekében a nagy hidegben a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a rendszert.

A HÁLÓZATON IS NAGYOBB A TERHELÉS

Joó László a Nyírtávhő Kft. ügyvezetője elmondta, a hálózat is nagyobb terhelést kap, a gerincvezetékben közel 120 fokos víz folyik, a radiátorokba pedig 50-60 fokos kerül, így nagyobb a meghibásodás lehetősége is. Az elmúlt napokban duplájára nőtt a lakossági bejelentések száma, a leggyakrabban a radiátorok szelepeit kell megjavítani.

CSÖKKENNEK A TARTOZÁSOK

Az elmúlt években folyamatosan csökken a Nyírtávhő Kft. kintlévősége is, a lakossági tartozás már jóval 400 millió forint alatt van. A fogyasztók adósságának további lefaragásához alapítványi támogatást, önkormányzati segítséget, valamint részletfizetési lehetőséget vehetnek igénybe az érintettek.

Szoboszlai Tibor