A Paragrafus Kupát először 2011-ben rendezték meg

Most a Magyar Görögkatolikus Pap és Kispap, valamint a Magyar Jogász Egylet Paragrafus Kupa csapata méri össze futball tudását. Hagyománnyá vált, hiszen már nyolcadik éve rendezik meg a mérkőzést.


Mostanra nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen Kárpátaljáról, és a Felvidékről is érkeznek pap focisták. Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a bíróság az ítélkezés intézménye, elsődleges feladata az igazságszolgáltatás. A közösen szervezett sportesemény pedig az igazságszolgáltatásban és az egyházban dolgozó személyek hétköznapi énjét mutatja meg.

Évek óta már hagyomány az, hogy a jogászegylet keretében működő jogász válogatott, amely bírákból, ügyészekből, ügyvédekből áll. A válogatott játékosok szeptember vége tájékán mérkőznek meg a megyénk valamelyik városban az atyák, illetve tiszteletesek csapatával. Azért tartjuk fontosnak, hogy más apropóból másképp is találkozzunk a megye és más hivatásrend képviselőivel. Így a lelkiséget képviselő egyházi tisztségviselőkkel fontosnak tartjuk, hogy a hétköznapokban mindenki ellátja saját hivatását, így a rendezvény kapcsán más környezetben találkozhatunk.

A sportesemény célja, hogy az igazságszolgáltatás és az egyház zárt világa nyitottabban jelenjen meg a lakosság előtt. Kocsis Dániel a Nyíregyházi Egyházmegye ifjúsági referense a sajtótájékoztatón elmondta, hogy számukra az egyik kikapcsolódás a labdarúgás.

Igazából ennek két oka is van, egyrészről saját személyes indokunk van, hiszen egyrészt össze tudunk jönni, összekovácsolódik a mi kis közösségünk. Illetve érezzük azt, hogy a papságot az egyházat azért szeretik meg becsülik az emberek, mert olyan különleges nagy szeretettel fogadnak minket mindig egy ilyen alkalomkor. Másrészről pedig ugye ez nekünk is egy lehetőség arra, hogy az egyház nem csak a templomban és az iskolákban van jelen hanem tudunk mi focizni, mérgesek is tudunk lenni, örülni a gólnak és hát igazából mi is húsvér emberek vagyunk, mi is szeretjük a világ dolgait, de mégis valamit szeretnénk képviselni ezáltal is.

A sportesemény ötletgazdája, Tassy Tamás úgy gondolta, hogy a vad futball világába bevigyék az intelligenciát, erősítsék a sportszerűséget és a mások iránti tisztelet kifejezését. A mérkőzés szeptember 28-án Fényeslitke községében lesz.


Horváth Kíra