A pánik elkerülése érdekében kiemelten fontos a korrekt tájékoztatás
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa tart sajtótájékoztatót a koronavírus-fertőzés elleni védekezésről (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

Bár sok információ már biztos a koronavírussal kapcsolatban, még mindig számos olyan kérdés van, amire a kutatók nem tudják a válaszokat. Szakértők szerint a pánik elkerülése érdekében az országok vezetőinek őszintén fel kell vállalniuk, hogy egyelőre vannak olyan adatok, amelyeket nem tudunk a vírussal kapcsolatban. Véleményük szerint Magyarország helyesen jár el, hogy nap mint nap tájékoztatja az aktuális eredményekről az állampolgárokat.

A pánik szó jelentése „kétségbeesett rémület”. A szó a görög mitológiai Pán isten nevéből származik, aki állítólag képes volt rémületet kelteni pártfogoltjai ellenségeinek szívében. A pánik sok esetben még a józan észt is felülírja, illetve egy olyan életszituációról van szó, amelyik gyakran bekövetkezik katasztrófahelyzetek során.

Jobb félni, mint megijedni

Csath Magdolna közgazdász a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, jelenleg a magyar társadalom többsége a „jobb félni, mint megijedni” közmondást tartja szem előtt. Hozzátette, nem meglepő az, hogy rohamosan vásárolják a fertőtlenítőszereket, hiszen szinte minden kommunikációs felületen azzal találkoznak, hogy minél gyakrabban mossanak kezet, minél gyakrabban tisztítsák az arcukat.

Az olasz és a magyar mentalitás teljesen eltérő 

Csath Magdolna arra is felhívta a figyelmet, hogy más az olasz, és más a magyar mentalitás, főleg a bizonytalanság elkerülésében. Hozzátette, a magyarok ragaszkodnak a biztonságérzethez, kerülik a kockázatot.

Ezzel ellentétben az olaszokra a mediterrán temperamentum, a mediterrán életstílus jellemző, szeretik a változásokat, gondtalanul élik az életüket. A koronavírus megjelenése elején talán nem is vették komolyan az egészségügyi válságot, hiszen a tiltás ellenére is sétáltak az utcákon, beültek a kávézókba.

– mondta Csath Magdolna.

Fontos a politika viszonyulása a járványhoz

Hozzátette, az is lényeges, hogy a politika miként kezeli a kialakult helyzetet, mennyire játszik rá, illetve mennyire enyhíti a pánikhelyzetet. Kiemelte, Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, csütörtöki beszédében fokozta a pánikhelyzetet, bejelentése felforgatta a tőzsdét, rövid időre fel is kellett függeszteni a kereskedést a New York-i tőzsdén.

Csath Magdolna elmondta, Trump két dolgot emelt ki, egyrészt kijelentette, segíteni kell a kisvállalkozásokat, ezért ötvenmilliárd dollárt kér a Kongresszustól erre a célra, másrészt bejelentette, hogy az Európai Unióból, a schengeni övezeten belülről megtiltja a turisták beutazását az Egyesült Államokba, illetve megtiltja az európai termékek forgalmazását is.

Fel kell vállalni, hogy egyes információk még nem ismertek 

Németh Erzsébet, szociálpszichológus szerint nem az a legnagyobb probléma, hogy álhírek keringenek, hanem az, hogy egyes országok vezetői nem vállalják fel azt, hogy bizonyos információkat még nem tudnak a vírussal kapcsolatban.

Hozzátette, egyelőre nem tudjuk, a betegségnek mennyi a lappangási ideje, a lappangási időben fertőznek-e az érintettek, nem tudjuk, hogy a lappangási időben kimutatható-e a kórokozó, illetve még nagyságrendileg sem tudjuk előrejelezni azt, hogy hányan fognak megbetegedni.

Németh Erzsébet úgy véli, a pánik elkerülése érdekében az országok vezetőinek őszintén fel kell vállalnia, hogy egyelőre vannak olyan adatok, amelyeket nem tudnak a vírussal kapcsolatban.

Hozzátette, Magyarországon óriási előrelépés volt az, hogy a kormányzat kiállt, és nyugodtan, határozottan és őszintén elmondta, eddig milyen információkat lehet biztosan tudni a vírusról, a járványról, és milyeneket nem, illetve nap mint nap arról is tájékoztatnak, milyen megelőző intézkedéseket kell tenniük az állampolgároknak, annak érdekében, hogy elkerüljék a megbetegedést.

 

Forrás: hirado.hu