A NYÍRVV is felkészült a téli időszakra

A NYÍRVV Nonprofit Kft. november 15-én, 13 órától átállt téli üzemmódra. A társaság, amely az önkormányzat tulajdonában lévő utak, terek, járdák hó- és síkosság mentesítéséért felel, felkészült az idei téli útfenntartási munkálatokra.

Téli üzemmód november közepétől

November 15-től a Közút mellett a NYÍRVV is téli üzemmód szerint végzi munkáját. A társaság az önkormányzat tulajdonában lévő közutak, terek, kerékpárutak, autóbuszmegálló peronok, gyalogátkelőhelyek, valamint közterületi járdák hó – és síkosság mentesítését végzi. A síkosságmentesítéshez a megfelelő mennyiségű só, fűrészpor és folyami homok is rendelkezésükre áll. a díszburkolaton, valamint a zöldfelületeken átvezető sétányokon környezetkímélő anyagokat használnak.

Az idei évben rendelkezésünkre áll készleten 1300 tonna só, ha szükséges, akkor ez bővíthető, illetve nagyobb mennyiség lehívható. Az alvállalkozókkal a szerződéseket megkötöttük. Az elmúlt évek enyhe időjárása miatt nem vettük igénybe alvállalkozók segítségét, de soha nem tudhatjuk mit hoz az időjárás

mondta el Dicső Péter, közterület-kezelési igazgató.

605 km út, 71 km kerékpárút, 16 ezer parkoló, buszöböl, 355 km járda

A NYÍRVV mintegy 311 km szilárd burkolatú, 294 km burkolatlan utat, 71 km hosszú kerékpárutat, közel 16 ezer parkolót, buszöblöket és 355 km hosszúságú járdát takarít. Az idei hószolgálatra 15 munkagép és 22 kisebb jármű áll rendelkezésükre, amelyeket téli időszakra való felkészítését sikeresen elvégezték. A társaság a munkálatokat nem egyszerre és nem egy időben végzi.

Először az elsőrendű utakat takarítják

7 kategóriát különböztetünk meg hószolgálat vonatkoztatásában, amely az utak besorolásának és fontosságának sorrendjében történik. A belterületi elsőrendű főutakkal kezdődik a hóeltakarítás, illetve a síktalanítás, a másodrendű főutak a második kategória, a gyűjtőutak a harmadik, lakóutcák, kiszolgáló utcák a negyedik, külterületi, illetve földutak az ötödik kategória, kerékpárutak és járdák alkotják a sorrend végét

– hangsúlyozta az igazgató.

Számítanak a lakosság együttműködésére

A gyors és hatékony munkavégzés érdekében a NYÍRVV kéri a városlakókat, hogy fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek a város útjain, valamint segítsék a társaság munkáját a hószolgálati járművek folyamatos haladásának biztosításával.

Az ingatlantulajdonosok felelnek az ingatlant körülvevő közterület járdáinak síkosságmentesítéséért, valamint az épület közterületre lógó tetőszerkezetének jégcsapmentesítéséért. A társasházakban élőkre ugyanezek a szabályok vonatkoznak. Fontos! A síkosságmentesítés olyan anyaggal végezhető, amely nem károsítja a környezetet.

Boros Rita