A nyíregyházi önkormányzat oltási kampányt indított a várandósok és kismamák biztonságáért
Fotó: Illusztráció / hazipatika.com

Magyarországon március 26-ától regisztrálhatnak a kismamák a koronavírus elleni védőoltás felvételére. A szakemberek a kismamáknak a 2. és 3. trimeszterben ajánlják az oltás felvételét, azaz a várandósság 4. hónapjától. 

A fertőzöttek számának emelkedésével arányosan a várandósok is nagyobb veszélyben vannak, nagyobb a fertőződés kockázata. Az élet védelmében a nőgyógyász és immunológus szakemberek javasolják a kismamák vakcinázását, ezáltal a súlyos szövődmények megelőzhetők. Emellett a vakcina hatására termelt anyai ellenanyagok a méhlepényen keresztül hatékonyabban jutnak be a baba szervezetébe, így a baba is védettséget szerez már az anyaméhben.

A kismamák Pfizer és Moderna vakcinát kaphatnak, de az oltás felvételének most is feltétele az előzetes regisztráció a vakcinainfo.gov.hu weboldalon. Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórház külön telefonos elérhetőséget és oltópontot alakított ki a várandósoknak. Az országos eljárásrend szerint a háziorvosukat is kereshetik a kismamák az oltást illetően, azonban figyelembe véve a háziorvosok oltásszervezéssel, vakcinázással kapcsolatban megnövekedett terheit, a nyíregyházi operatív munkacsoport javaslatát elfogadva az önkormányzat külön oltási kampányt indított a területi védőnők bevonásával.

Az elmúlt két napban az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság védőnői minden kismamát telefonon kerestek meg annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos információ, az esetleges kérdéseikre, félelmeikre választ kaphassanak. A félelmek, aggályok eloszlatását nagyon fontosnak érezzük, hiszen áldott állapotban – féltve a magzat egészséges fejlődését - a kismamák sokkal érzékenyebbek, jobban figyelnek az egészségügyi kérdésekre, amely az oltási hajlandóságot is befolyásolja.

Nyíregyházán jelenleg 565 gyermekét váró kismama közül 552 főt értek el a védőnők, akik közül 118-an már felvették az oltást, további 43 fő regisztrált oltásra, 49 fő pedig átesett a koronavírus fertőzésen. Az adtok csaknem 29%-os oltási hajlandóságot mutatnak, amely még alacsonynak tekinthető, ezért bízunk abban, hogy a közeljövőben azok is rászánják magukat a védőoltás beadására, akik eddig még gondolkodtak, bizonytalannak érezték magukat a döntésben.

Összefoglalva a teendők:

A kismamáknak, illetve a várandós anyáknak regisztrálniuk kell először a https://vakcinainfo.gov.hu oldalon, majd telefonon tudnak időpontot egyeztetni a Jósa András Oktatókórházban a kismamák oltására külön kialakított oltópontra, a +36-20/460-8117-es telefonszámon. Az oltópontokra a kismamák csak a megadott időpontban érkezzenek, annak érdekében, hogy jelentős várakozás nélkül, biztonságosan lebonyolítható legyen a vakcináció. Fontos, hogy vigyék magukkal a terhesgondozási kiskönyvet.

Bízva abban, hogy az oltási hajlandóság tovább nő a nyíregyháziak, s köztük a kismamák körében is, arra kérek mindenkit, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket, vigyázzanak nagyon magukra és egymásra!

 

Dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője