A nyíregyházi Kölcseyben nemcsak a tanulásról szól az élet, hanem  a közösségépítésről is
A nyíregyházi Kölcseyben nemcsak a tanulásról szól az élet, hanem a közösségépítésről is

A belvárosi gimnázium az adventi időszakot is igyekszik széppé és emlékezetessé tenni a diákjai számára, így rengeteg ünnepi programot szerveznek az iskola tanárai, köztük a hagyományos háromnapos bécsi adventi kirándulást.

Advent második hetében nagy izgalommal gyülekezett egy busznyi kölcseys reggel hét órakor a gimnázium patinás épülete előtt. Az útirány Bécs volt, ahol Európa egyik legszebb adventi vásárában gyönyörködhetnek a turisták.

Egy rövid pesti buszos városnézés után immár Kalucza Lajos címzetes igazgató úrral kibővülve indultunk tovább az osztrák határ felé. Mi ifjabb kölcseysek már nem ismerhettük Kalucza Lajos igazgató urat, de a buszon percek alatt szívünkbe fogadtuk, hiszen gyermekszeretete, pedagógiai érzéke és hatalmas szaktudása mindnyájunkat lenyűgözött. Kalucza igazgató úr évtizedekig oktatta a turisztikai tantárgyat, végzett idegenvezető is, így szakszerű idegenvezetésében három napon keresztül részesülhettünk.

Történelmi utazás is volt a vele töltött idő, hiszen amikor átkeltünk az osztrák határon, Kalucza igazgató úr elmesélte, milyen is volt az élet itt, amikor még létezett a vasfüggöny, és igazán hálásak lehetünk a sorsnak, hogy mi már az Európai Unió korszakában születtünk, amikor a határok légiesedtek, ezért szinte észre sem vettük, amikor Ausztriába érkeztünk.

Első állomásunk a schönbrunni kastély volt, ahol a Sissi emlékek mellett a magyar történelem számos mozzanatával is megismerkedtünk. Igazgató úr itt is számtalan anekdotával gazdagított minket, így szinte úgy érezhettük, hogy mi is a dinasztia nagy családjának a tagjai vagyunk.

A történelmi élmények után az itteni adventi vásár sem maradhatott ki. Megkóstolhattuk a kinderpuncsot és a híres császármorzsát is. Órákat el tudtunk volna itt bámuldozni, de szólított minket a „kötelesség”, hiszen várt már ránk a leghűségesebb magyar város, Sopron, ahol az éjszakát töltöttük. Természetesen Kalucza igazgató úr még egy esti városnézést is beiktatott, vidám hangulatban néztük meg a legfontosabb nevezetességeket és itt sem maradhatott ki az adventi vásár.

A második nap reggele újra Bécsben ért bennünket. Az Ezüstgyűjtemény után a Sissi múzeum következett, rengeteg szemet gyönyörködtető ruhával, használati tárggyal, bútorral, és élményszámba ment Sissi egykori torna- és fürdőszobája is.

Következő nevezetesség a Stephansdom, azaz a Szent István Székesegyház volt, amely különösen megdobogtatja minden szabolcsi ember szívét, hiszen itt látható a csodatévő könnyező pócsi Madonna eredeti ikonja. Bécs az adventi vásárok kavalkádját nyújtja, így a dómnál lévő vásárban is gyönyörködhettünk, és itt is megvásárolhattuk a kötelező sült gesztenye és wurst adagunkat.

A nap utolsó nevezetessége a Természettudományi Múzeum volt. A kőzetgyűjtemény mellett a mamut volt a nagy sláger, de a kötelező fényképek a dinoszauruszos teremben készültek. A várva várt szabad program is elérkezett és sok-sok kilónyi lebkuchennel megrakodva tértünk vissza hőn szeretett Sopronunkba.

A harmadik napon búcsút intettünk a nyugati határszélnek és útunk a világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátságba vezetett. A remek idegenvezetés után megismerkedhettünk a bencések egykori kertkultúrájával is, és számtalan levendulás terméket szereztünk be. Számomra ez a látogatás volt a legmeghatározóbb, hiszen az itteni könyvtárban őrzik legelső szórványemlékünket, a Tihanyi alapítólevelet.

A vizek városa, Győr is várt még ránk. A központban látható nevezetességek mellett természetesen itt sem hagyhattuk ki az adventi vásárt, így elmondhattuk magunkról, hogy Guinness rekordot állíthattunk fel a három nap alatt megtekinthető adventi vásárokat illetően.

Ez a pár nap feltöltött bennünket, kulturális élményekkel gazdagodtunk és főképpen megismerkedhettünk Kalucza Lajos címzetes igazgató úrral, aki évtizedeken keresztül meghatározta és döntően alakította a Kölcsey arculatát.

Takács Gábor, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 10. C osztályos tanulója