A napfény szerelmese – Megnyílt Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása
(fotók: Szarka Lajos)

Megnyílt Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész kiállítása a nyíregyházi Városi Galériában. A szobrászat Picasso-jaként ismert Kepenyes Pál nemzetközileg is jegyzett alkotó volt, egyedi látásmódja megkülönböztette a kortársak között. Alkotásaiban egyaránt használt magyar és mexikói motívumokat, tárlatának különlegessége, hogy a látogatók megérinthetik a tárgyakat és mozgathatják is.

Kepenyes Pál egy ízig-vérig magyar ember volt, egy olyan alkotó, akinek fontos volt, hogy anyaga hazatérhessen Magyarországra, mondta köszöntőjében dr. Ulrich Attila alpolgármester a péntek délutáni megnyitón. Kepenyes művei nemzetközi mércével mérve is magas színvonalú alkotások – ezt láthatja most a nyíregyházi közönség is.

„Én nagyon fontosnak tartom azt magánemberként is egyébként, hogy minden olyan dolog, ami hozzánk magyarokhoz köthető, az legyen közismert, merjünk és tudjunk rá büszkék lenni, ismertessük meg mindenkivel, nem csak az idősebb korosztállyal, hanem legfőképpen a fiatalokkal, mert a jövő az abban van, hogy az a különleges látásmód, ami itt a szobrokon, ékszereken látható, az adjon intuíciót, adjon az embernek olyan látásmódot, amely egy kicsit kiszakítja a mindennapjaiból” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Kepenyes Pál az 1965-os forradalom után elköltözött Magyarországról, néhány év Franciaország után végül Acapulcoban telepedett le. Ennek is köszönhető, hogy alkotásaiban a magyar mellett mexikói motívumokat is használ. Nemzetközi elismertségét jelzi, hogy több köztéri szobra jelenleg is Mexikóban áll, illetve az ottani becsületrend tulajdonosa is. A halála előtti évben, 2020-ban vehette át a Kossuth-díjat a mexikóvárosi magyar nagykövetségen, ezzel is elismerve tehetségét és pályafutását. Nyíregyháza már a harmadik helyszín az országban, ahol megtekinthetik "A napfény szerelmese" című kiállítást.

„Nagyon tetszett mindenkinek, ez egy olyan kiállítás, amely vonzza a látogatót és már a címével is érdeklődést kelt. „A napfény szerelmese”, amikor valaki bejön, híre megy annak, hogy itt meg lehet fogni a szobrokat, mozgatni lehet egy kicsit, használni lehet őket - nem feltétlenül úgy, ahogy a művész akarta, - de azért mégis közelebb kerülhet hozzánk. Ez mindenkinek nagyon tetszik és nagyon sikeres a kiállítás” – nyilatkozta Halász János országgyűlési képviselő.

Halász János hozzátette, a tervek között szerepel, hogy létrejön egy állandó kiállítás is Kepenyes Pál szülőhelyén, Kenderesen, addig is a vándortálat járja az országot. A kurátor Megyeri Jánosnak pedig nem kisebb tervei vannak, mint hogy a tengeren túlra is eljusson a kiállítás, többek között New Yorkba, Los Angelesbe vagy vissza Mexikóba. A húsvéti időszakban a látogatók Nyíregyházán láthatják a torinói lepel című alkotást is. Ez a

 „Ez az alkotás ott lenn annyira méltón fogja ezt az egész ünnepséget, hiszen a keresztények tudják nagyon jól, hogy az Isten új szövetséget kötött az emberrel és Jézus halála, illetve a feltámadása, ami a torinói lepelben megjelenik. Amikor megnézik ezt az alkotást, akkor adjanak időt maguknak, nem szabad elfutni a szobrok mellett. Nem szabad felületesen vizsgálni őket, meg kell állni, körül kell járni, meg kell vizsgálni, sőt ezeket még meg is lehet és kell érinteni és befogadni azt az üzenetet, amit Kepenyes Pál gondolt vagy érzett. Nem is fontos az, hogy mire gondolt a szerző, az a nagyon fontos, hogy neki az volt a célja, hogy mire gondolunk majd mi, mit érzünk majd mi, amikor találkozunk ezzel az alkotással. Minden egy művész számára nagyon fontos a spiritualitás, a szellemi világ, az istenkép, hogy mi van odaát. Ez mindannyiunkat foglalkoztatja, így természetesen foglalkoztatta Kepenyes Pált is. Minek után a művészet az Isten ajándéka – akár tetszik nekünk, akár nem – ő ezt használta is, tudatosan vagy kevésbé tudatosan” – mondta beszédében a kurátor.

A kiállítás címe abból a gondolatból fakadt, hogy minden szobron átsüthet a napfény, átjárja a levegő – tette hozzá Megyeri János. A napfény szerelmese tárlat április 10-ig látogatható a Városi Galériában.

 

Kapcsolódó galéria

A napfény szerelmese - kiállítás