A mérések kezdete óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon

A mérések kezdete óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon
Fotó: Illusztráció

Magyarországon az év legmelegebb hónapja általában a július, idén viszont a június és az augusztus is több mint egy fokkal melegebb volt.

Az idei nyár is a szokásosnál melegebben alakult, az évszak közép hőmérséklete 22,3 Celsius-fok volt, ami 2,1 fokkal haladja meg az 1981–2010-es átlagot. Magyarországon az év legmelegebb hónapja általában a július, idén viszont a június és az augusztus is több mint egy fokkal melegebbnek bizonyult a júliusnál. A 2019-es június a legmelegebb lett 1901 óta és az augusztus is a 7. helyre került a legmelegebb augusztusok rangsorában – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzésében.

Az év első hőhulláma június közepén volt, 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi hőmérsékleti maximum rekordja. Júniusban minden nap a  középhőmérséklet az éghajlati normál felett alakult.

Július 10-én és 12-én új országos napi minimum hőmérsékleti rekordok születtek. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét (3,5 fok) július 10-én mérték Zabaron. Majd a július végét, augusztus elejét több rövidebb hőhullám jellemezte. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e volt, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztráltak. A nyár utolsó hetei tartós kánikulával teltek.

Az elemzésben az OMSZ kitért arra is, hogy a csapadék szélsőséges területi eloszlása mellett a 2019-es nyár országos átlagban 12 százalékkal szárazabb volt az 1981–2010-es átlagnál. A június és július országosan átlag körüli csapadékú volt, az augusztus viszont az átlagosnál 30 százalékkal szárazabban alakult. Az egész évszakban gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. Az évszak csapadékának jelentős részét záporok, zivatarok adták. Június 16-án és 23-án, valamint augusztus elsején új országos napi csapadékrekordot jegyeztek fel.

Az évszak legnagyobb napi csapadékösszege 154,9 milliméter volt, amit Terpesen mértek – olvasható az elemzésben.

 

Forrás: hirado.hu