A megfizethető luxus – Miért a hajós utak ma a legnépszerűbbek?
Új rovatunk keretében a hajós utazások témakörét járjuk körül.

Napjainkban a hajózás egyre népszerűbb és nem csak a gazdagok kiváltsága. Egy olyan utazási forma, amit nem az ára, hanem a minősége miatt tartunk luxusnak. Semmihez sem hasonlítható élmény a jelen kor hajócsodáin utazni, ahol még a tengeri betegség is ismeretlen.
Számtalan kérdés merül fel bennünk, amikor foglalkozni kezdünk egy hajós utazás gondolatával.

– Vajon nekem való egy hajóút?

– Minden korosztálynak ideális utazási forma a hajózás, legyen az utazás célja üdülés, városlátogatás, romantikus nászút vagy aktív kikapcsolódás. A gigantikus méretű úszószállodák minden igényt kielégítenek. Ajánljuk azoknak, akik egy 5 csillagos wellness hotel kényelmét és kényeztetését szeretnék élvezni. Kiváló választás a kulturális kirándulások szerelmeseinek is, hiszen az út során garantált a számtalan látnivaló és a kalandos programok. A hajótársaságok családbarát flottával rendelkeznek, ezért kifejezetten ajánljuk gyermekes családoknak, érdemes tájékozódni a speciális gyerekkedvezményekről.

– Hogyan válasszunk hajót?

– A döntésnél nem mellékes, hogy a párunkkal indulunk-e útnak, vagy a családdal. Ha egy aquaparkkal rendelkező hajót választunk, számítsunk a zajongó gyerekseregre. Ha a párunkkal indulunk útnak, nézzük meg a hajó méretét, egy többezer fős óceánjáróra vágyunk vagy egy kisebb hajó diszkrét báját élveznénk inkább. Figyeljünk a hajó évjáratára is. Az új hajók mindig makulátlanabbak, kényelmesebbek, minden téren modernebb eszközökkel felszereltek.

[REKLAM]

– Melyik a nekem legmegfelelőbb útvonal?

– Az igényeinknek és érdeklődésünknek megfelelőt válasszunk. Határozzuk meg, milyen földi programokon szeretnénk részt venni, milyen öltözék kell ahhoz, hogy földön és vízen egyaránt jól érezzük magunkat. Az egész világot behálózzák a legkülönfélébb útvonalak. Hajózhatunk a nyugat- és kelet-mediterrán térségben, az arab öbölben, a karibi térségben és a többnyire csak májustól szeptemberig induló észak-európai utakon. Ha messzebb vágyunk, akár Alaszkában és Japánban is hajóra szállhatunk.

– Honnan indul a hajó és hogy jutok el a kikötőig?

– Az útvonaltól függően több városban is beszállhatunk a hajóra. A legkedveltebb és legkönnyebben elérhető kikötők Genova, Velence, Róma, Barcelona, az északi útvonalak esetén Kiel vagy Stockholm. A kikötőig az utazás egyénileg történik, ott van parkolási lehetőség, természetesen költségtérítés ellenében és kötelezően előre kell foglalni. Ha a hajóindulás előtt rövid idővel tudunk csak a kikötőbe érkezni, érdemes gondoskodnunk 1 éjszakai szállásról a közelben.
Csoportos hajóutak esetén az utazás szervezetten, kísérővel történik.

Rovatunk szakértője Jeszenszki Istvánné.

Kérdéseit felteheti a hautaznikeszul@gmail.com e-mail címen.

A következő héten választ kaphatnak ezekre a kérdésekre is: Hol foglalhatok helyet a hajóra, hogyan válasszak kabintípust? Milyen fizetőeszközöket használhatok a hajón? Szükséges útlevél a hajózáshoz?