A magyar nyelv napját ünnepeljük – 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet

A magyar nyelv napján szerdán gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt. A Pesti Vigadóban tartandó gálán adják át a szervezet 2019-es elismeréseit, a Lőrincze Lajos-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet és a Deme László-ösztöndíjat. Szintén kihirdetik a Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczy Ferencnek!, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége országos pályázatának elismeréseit.

A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán a Mátyás király-emlékév mesemondó versenyének kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lép fel.

Az M5 napközben több olyan 4 perces anyagot sugároz, amelyben külhoni és anyaországbeli kulturális szereplők vallanak a magyar nyelvhez fűződő kapcsolatukról. A csatorna 19 órakor 26 perces stúdióműsorral jelentkezik, amelyben a magyar nyelv történetével, nyelvjárásaival, valamint a nyelvújítással foglalkozik ismert kulturális szereplők részvételével.

Egésznapos programok Debrecenben

Debrecen különböző városrészeiben egésznapos programokat szervez szerdán, a magyar nyelv napján a Debreceni Művelődési Központ – jelezte Gyarmati Szandra intézményi kommunikátor az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a programsorozat megnyitóján, a Vojtina Bábszínházban Asbóth Anikó igazgató ünnepi köszöntője után Balatonfüred felhívásához csatlakozva több száz diák együtt szavalja el Weöres Sándor Tíz lépcső című versét.

A csapókerti közösségi házban Játékos anyanyelvünk címmel nyelvi játékokkal, totókkal, keresztrejtvénnyel és grafikai foglalkozással várják az érdeklődőket, míg a homokkerti közösségi házban Beszéljünk magyarul! címmel, a helyi nyugdíjas klub közreműködésével versekkel, rímekkel és kreatív szójátékokkal köszöntik az ünnepet.

Debrecen józsai városrészében felnőtteknek rendeznek interaktív anyanyelvi vetélkedőt, a kismacsi közösségi házban mesematiné keretében óvodásoknak lesz játékos könyvtári foglalkozás, a nagymacsi intézményben pedig az Alföld színpad közreműködésével vásári tréfák hangzanak el Ha meghal a férj; Gazduram kotlik címmel.

A debreceni Újkert közösségi házában a „legszebb magyar szót” és a „legnyelvtörőbb nyelvtörőt” keresik a résztvevők, miközben mesék és történetek elevenednek meg Mátyás királyról, az ondódi közösségi házba pedig Tréfás anyanyelvünk címmel nyelvi játékokkal, kvízekkel várják az érdeklődőket.

A magyar nyelv napja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendeznek Csokonai Vitéz Mihály síremlékénél a költőről elnevezett debreceni gimnázium tanulói. Koszorút helyeznek el a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem, a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza, valamint a Csokonai Színház képviselői is.

 

Forrás: hirado.hu