A magánfoglalkozásokon olyan gyakorlatokat tartanak, melyekért én buktattam!

Miközben a felnőtt csapat az egyik füves pályán edzőmérkőzést játszik, a másikon javában készül a Nyíregyháza Spartacus-Bozsik Akadémia U17-es együttese. Szatke Zoltán – Nyíregyházán minden futballszurkoló ismeri a nevét – irányítja a munkát, Kiss Baranyi Sándor, az akadémia igazgatója pedig kintről szemléli az edzést.

- Minden nap kint vagyok, az irodai munka mellett folyamatosan szemmel követem az edzéseket. A munkatársaimnak is azt szoktam mondani, ez nem egy 8-tól 4-ig tartó munka, ez a nap 24 óráját kitölti. Futballedző csak az legyen, aki ezt elfogadja – mondta az igazgató.

Szinte napra pontosan egy éve vette át az utánpótlás irányítását, és sok dolgon változtatott. Bevezették a Talent programot a legtehetségesebb fiataloknak, melyeket most újabbak követnek. Az egyik legfontosabb változás, hogy a legnagyobbakat kivéve nem az eredmény a lényeg, hanem az egyéni fejlesztés.

- A célunk az, hogy minden egyes kis mérkőzést, rúgó versenyt úgy szervezzünk, hogy legyen meg a versenyszellem, nyerjenek meg egy-egy feladatot a gyerekek. De az eredményeknek csak annyi szerepe van, hogy visszajelzést nyújt, hogy hogyan játszanak. Azt gondoljuk, hogy ha jól játszanak a játékosaink, akkor eredményesek is lesznek. 16-17 éves korban már fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket mérkőzést nyerni, 19 éves kortól jön a bajnokság érettség időszaka, amikor már az a cél, hogy egy éven keresztül kiegyensúlyozott formát nyújtsanak – mondta Kiss Baranyi Sándor.

Az akadémia számára a legfontosabb cél, hogy a helyben született fiataloknak olyan lehetőséget biztosítsanak, hogy fejlődjenek. Ehhez szükség van az iskola, a klub és a család hármas egységére.

- Nagyon nem értek egyet azokkal a törekvésekkel, melyek manapság elszaporodtak. Viszik a gyerekeket egyéni képzésekre, hatalmas összegeket fizetnek a szülők a különböző fejlesztő hatásokért. Nagyon rossz véleményem van erről, mert mi az akadémián igyekszünk a legjobb szakembereket biztosítani, tanulunk, képezzük magunkat, edzéslehetőséget biztosítunk. Pontosan annyit, amennyire a gyerekeknek szükségük van. Nagyon fáj, amikor azt látom az interneten a videókon, hogy borzasztóan szakmaiatlan dolgokat végeznek, olyanokat, melyekért az edzőképzés során én buktattam. Arra kérem a szülőket, hogy fogadják el az akadémia irányelveit, nem a múltat, a jövőt tartjuk szem előtt – mondta a Bozsik Akadémia igazgatója.