A legjobb európai
Nem pihenhet sokat az Universiade után Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló negyedik lett Dél-Koreában, a hétvégén pedig már Budapesten áll rajthoz.

Ahogy azt várni lehetett, meleg és csapadékos időjárás várta az Universiade résztvevőit Dél-Koreában. Az időeltolódás alaposan megviselte a magyar csapat néhány tagját, így Helebrandt Mátét is. A nyíregyházi atléta két napig nem nagyon tudott aludni, ez azonban nem látszott a versenyen, ahol taktikusan gyalogolva folyamatosan előzte meg riválisait a 20 kilométeres táv második felében.

– Amikor kiutaztam, az volt a célom, hogy minél előkelőbb helyen végezzek, azaz ezúttal nem az időeredmény volt a lényeg. Mivel nagyon párás volt a levegő és szinte mindennap esett, így mindenki elmaradt egyéni legjobbjától. Végül a 26 induló között a 4. helyen értem célba, aminek azért örültem különösen, mert a rajtlista alapján a 11. helyet foglaltam el a korábbi eredményeim alapján. Nagyon boldog voltam, hogy ilyen előkelő helyen sikerült végeznem, legjobb európaiként – mondta Helebrandt Máté.

Az atléta Londonban részt vett már egy olimpián, és a mostani Universiade szervezése szinte mindenben megegyezett az ötkarikás játékokéval. Sok pihenőre nincs idő, két hazai verseny vár majd a gyaloglóra. Az egyik rögtön a hétvégén, Budapesten, ahol 5 kilométer lesz a táv. Szeptemberben aztán kéthetes pihenőt kap a sportoló, utána pedig kezdődik a felkészülés a riói olimpiára, melyre már kvalifikálta magát Helebrandt Máté.

Dankó László