A legfontosabb kérdések és válaszok a felvételi pontszámításról

Mielőtt az utolsó hajrába érnénk a felvételi jelentkezéssel, érdemes egy kis összefoglalást tartani a pontszámítási szabályokról, előzetes ponthatárokról és a határidőkről is. Íme, a lista:

1. Milyenek a minimumponthatárok?

A felsőoktatási felvételiről szóló rendelet alapján a 2018-as felvételin is 280 a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon. Aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el ezeket a képzéseket. Ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért kapott többletpontokkal együtt, de az egyéb eredményekért járó többletpontok nélkül kell elérni.

Azonban ha nincs 280 pontotok, még nincs minden veszve, mert választhattok a felsőoktatási szakképzések közül, amelyeknél a minimumponthatár jóval alacsonyabb, mindössze 240. Erről bővebben itt olvashattok.

2. Milyen szakokon vannak előzetes ponthatárok?

A legtöbb népszerű képzésen idén is előzetes ponthatárokat húztak. Gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - többek között ezeken a szakokon is megállapítottak 2018-ra előzetes ponthatárokat. A teljes listát itt találjátok.

3. Milyen többletpontokat kaphattok?

Ha felvételiztek, akkor fontos tudnotok, hogy miért mennyi többletpontot kaphattok. Pluszpontokat érhet az emelt szintű érettségi, a nyelvvizsga, az OKJ-s képzés oklevele és a sportteljesítmény is. A teljes listát és a pontokat itt találjátok.

4. Hogy kell számolni az érettségi pontokat?

Ha alap- vagy osztatlan szakra, esetleg felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, maximum 500 pontot szerezhettek. Maximum 200 pontot érnek a tanulmányi eredményeitek (ezt a középiskolai év végi jegyekből és az érettségi átlageredményéből számolják ki), legfeljebb 200 pontot ér az adott szakhoz szükséges két érettségi tárgy érettségi eredménye, és maximum 100 többletpontot szerezhettek nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel, versenyeredményekkel, egyéb teljesítménnyel. A pontszámításról bővebben itt és itt olvashattok.

5. Melyek a fontos határidők?

A 2018-as felvételi jelentkezési határideje: 2018. február 15.
Az elektronikus jelentkezési lap hitelesítésének határideje:
2018. február 20.

Online tájékoztatás a jelentkezéssel kapcsolatos információkról, pontszámokról: 2018. április 19-től

A hiánypótlási felszólítás kiküldése: 2018. június 27-ig 

Az összes fontos dátumot itt találjátok.

 

Forrás: eduline.hu