A kézzelfogható történelem városában
Művészetben és kulturális értékekben gazdag kikapcsolódást ígér a Hátizsákkal a megyében rovatunk nyírbátori állomása. A várkastélyon, panoptikumon, lenyűgöző templomokon és más kincseken végigvezető várostörténeti sétány nyomába eredtem, és fantasztikus napot töltöttem a szabolcsi kisváros szívében, mely a magyar középkor gazdag kincseivel várja a látogatókat.

Nyíregyházától 45 kilométerre található Nyírbátor, mely személyautóval, vonattal és busszal egyaránt megközelíthető. A minden órában induló autóbuszt választva 75 percen belül meg is érkeztem a történelmi kisváros főteréhez, ahol a helyiek szívélyesen fogadtak, és az útbaigazítás mellett hasznos tanácsokkal is elláttak – többek között azzal, merre találom a bátoriak kedvenc süteményezőjét.

 

KULTÚRKINCSEK KAVALKÁDJA

 

Rengeteg látnivalóval büszkélkedhet Nyírbátor, így érdemes már a délelőtti órákban útra kelnünk, hiszen egész napos programot ígér a város. A Báthori Várkastélyt tűztem ki első célomul, melyet az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1985-ben műemlékké nyilvánított, így az épület régiónk legjelentősebb késő gótikus maradványa lett. Az épület elkészültéről pontos adatok nincsenek, leginkább a 14-15. századra datálják. Az ásatások kiderítették, az egykori udvarházat 1500 körül újjáépítették, a 18. századra azonban ismét romos állapotba került, ezután magtárként használták. 2006-ban sikerült visszaadni a régi fényt, ma pedig a várossal szinte eggyé vált Báthoriak legendáit eleveníti meg a kastélyban található panoptikum 45 élethű figurája. A látogatók bepillanthatnak Báthori Erzsébet hírhedt szokásaiba és a Kenyérmezei csata győztes pillanatait is átélhetik a megidézett jeleneteken keresztül.

 

TEMPLOMI POMPÁK

 

A várból kilépve azonnal megpillantható a késő gótikus Református templom a fa harangtoronnyal, melynek építését 1511-ben fejezték be a mesterek. Már az épület előtti szoborpark és torony is impozáns látványt nyújt, a Báthori címer alatti kapun belépve azonban elakad a kirándulók lélegzete. A monumentalitás, elegancia és légiesség hármasa járja át a templom egészét, a letisztult vonulatok lenyűgözik a betévedőket. Az épületből kilépve indul a Várostörténeti Sétány, mely egészen a Minorita templomig vezet, múltidéző, legendákat felelevenítő és kultikus sárkány szobrok mentén. Az út végén álló épületegyüttes a kutatások szerint Báthori István erdélyi vajda parancsára készült, temetésének idejében, 1493-ban pedig már kész állapotban volt. A tűzvészen és fosztogatáson átesett minorita templom különlegességét a szószék, a változatos színű és formájú, gazdagon díszített oltárok és a csavart oszlopok adják. A kidolgozott fafaragványok barokk és reneszánsz stílusról egyaránt árulkodnak – és csodálatos, örök élményt adnak.

 

MUZEÁLIS ÉRTÉKEK

 

A templom mellett találjuk a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumát, melynek helyén a 17. században még a minorita kolostor barokk épülete állt. Az 1955-ben alapított intézmény számos régészeti, néprajzi, történeti, képző- és iparművészeti gyűjteménynek ad otthont. A szerzetesi cellasorban Nyírbátor évszázadainak kincsei hívnak minket a középkortól induló időutazásra, melyben a harcművészeti felszereléstől kezdve, a különleges érméken át, a Báthori család egyedülálló vörösmárvány címerkövét is megtekinthetik a régmúlt iránt érdeklődők.

 

TÓPARTI PIHENŐ A SÁRKÁNNYAL

 

A kultúr-túra levezetéseként mindenképp ejtőzzünk néhány percet a múzeummal szemben, a Papok-rétjén. A hullámzó tó partjáról megpillanthatjuk a Vízokádó Sárkány vasszobrát, melyhez egy fahídon át könnyen eljuthatunk. A különleges alkotás egyszerre félelmetes és elgondolkodtató, a nyári időszakban pedig szökőkútként is üzemel. A középkori kalandozás lezárásaképp ne hagyjuk ki a városközpontban található Sipos Cukrászdát sem, mely 1983 óta várja a nassolni vágyókat – és a grízes krémesük... Mennyei!

Szöveg és fotók: Farkas Fanni