A két liberó klasszis nyomában a Móricz csapata

Első helyen végeztek a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola röplabdás lányai a vármegyei Diákolimpia IV. korcsoportjában. Ezzel egyenes út vezeti őket az országos döntőbe. Az eredmény nem számított meglepetésnek, hiszen a Virág utcai általános iskola régóta neveli és adja a sportág klasszisait.

Tóth Fruzsina magyar válogatott röplabdázó és ikertestvére, Tóth Dalma nyolc éven keresztül jártak a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolába. Itt ismerkedtek meg a röplabda alapjaival és kezdték el sportpályafutásukat Moravszki Gyuláné iránymutatása mellett. Nem csupán a Tóth lányok, hanem több száz móriczos diák köteleződött el az iskola 1982-es nyitása óta a csapatsport mellett: lettek amatőr, vagy profi játékosok, esetleg lelkes szurkolók. Az elmúlt 42 évben sok változáson ment keresztül Nyíregyháza Déli alközpontjának általános iskolája, valami azonban állandónak tűnik: a sport és a röplabda szeretetére való nevelés meghatározza az iskola arculatát. 

Sport, matematika, informatika és idegennyelvi osztályok

Sporttagozat már az 1983/84-es tanévben indult az akkor 14.számú általános iskolában. Mellette szülői igény mutatkozott a matematika-informatika osztályra, amely végül az 1991/92-es tanévtől működött. Az 1996/97-es tanévtől pedig idegennyelvi osztályok is indultak a 14-es iskola nevet Móricz Zsigmond Általános Iskolára váltó intézményben. Az évtizedek alatt kialakított magas színvonalú, eredményekkel büszkélkedő matematika, angol nyelv és röplabda képzés napjainkban is fő prioritása iskolánknak.

Az iskolában közel 450 gyermek tanul 16 tanulócsoportban. Velük 38 pedagógus foglalkozik. Az intézmény modern épülete az új korkihívásainak mindenben megfelel. A tanulók szempontjából lényeges, hogy az épületet fás, virágos előkert, játszó- és sportudvar veszi körül. Ez is hozzájárul a gyerekek komfortérzetéhez. Ugyanúgy, mint a hatalmas sportpálya, valamint a speciális kézilabda és a kosárlabda pálya. A gyerekek biztonságos kondi eszközöket és szabadtéri „open-air” tantermet is használhatnak az Ökoiskola címmel is büszkélkedő Móriczban.

Fontos a környezeti nevelés

Az iskolában kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre.  A használt sütőolajat és a papírt nem csupán kampányszerűen, hanem állandóan gyűjtik a gyerekek, a különböző megemlékezések, jeles évfordulók alkalmával pedig fákat ültetnek az iskola udvarára, örökül hagyva azokat az utókorra. Az ide járó tanulók szülei is a környezettudatosság jegyében töltik el a nyolc esztendőt, példát mutatva a diákoknak. A legutolsó csapatépítő eseményen például használt gumiabroncsok kaptak új életet: a szülők lefestették azokat, tetejüket kötéllel vonták be és ülőalkalmatosságokat varázsoltak a gyerekeknek.

Ideális iskola a közlekedés szempontjából

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Nyíregyháza olyan pontján helyezkedik el, ami a gyermeküket iskolába kísérő szülők életét megkönnyíti. A Virág utca bekapcsolódik a város kerékpáros úthálózatába, így a diákok biztonságos körülmények között juthatnak el az iskolába, ahol modern kerékpártárolók várják járgányaikat. Az autóbusszal közlekedőknek is egyszerű a dolga, hiszen pár perc sétával érhető el a Debreceni út, a Szarvas utca, illetve az Arany János utca valamelyik buszmegállója.  A nemrégiben átadott nagykörút közelsége miatt az autóval érkező szülők kikerülhetik a reggeli csúcsban a forgalmas belvárost, és ingyenesen parkolhatnak az iskola körül.

Minden közel van…

A Móricz elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a hagyományápolás jegyében a gyerekek rendszeresen részt vegyenek városi eseményeken, ünnepségeken. A tanulók így egészen kicsi kortól megtanulják azt, hogyan kell viselkedni egy koszorúzáson, vagy hogyan kell méltó módon fejet hajtani a történelmi hősök és emlékük előtt. Az iskolától pár perc kényelmes sétával elérhető Nyíregyháza Kulturális Negyede és a Belváros, így a tanulók gyakran részesei színházi előadásoknak, vagy vesznek részt múzeumi tárlatokon.

… vagy az iskolában

Az iskola tantermei otthonosak, az oktató-nevelőmunkát pedig modern oktatástechnikai eszközök segítik. Minden tanteremben interaktív tábla áll a diákok és a pedagógusok rendelkezésére. A két számítástechnika teremben pedig 21. századi körülmények között tudnak a tanulók felkészülni a továbbtanulásra és az életre.  Az idegen nyelv tanulását a nyelvi laborban megtartott órák teszik hatékonnyá.

Az iskola tanulói számos fakultatív program közül is választhatnak. A gyerekek részt vehetnek a Kölyök Atlétika Programban, akik pedig a művészeteket kedvelik, azok az iskola partner alapfokú művészeti iskoláinak kihelyezett programjaihoz csatlakozhatnak. Lehetőségük van néptáncot tanulni, vagy furulya, fuvola, zongora és gitár órákra, valamint a hangszeres képzések alapját adó szolfézsórákra járni.

Eredményes iskola csakis szorgalmas tanulókkal és támogató szülőkkel működhet

A Móriczban a pedagógusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a rájuk bízott tanulókat felkészítsék a továbbtanulásra. Az iskola mutatói jók, az elmúlt félév átlageredménye 4,3 volt. Az elmúlt évben a kompetenciamérés területén a legtöbb pedagógiai értéket hozzáadó iskolák is köszöntötték köreikben a Móriczot, az itt végzettek pedig megállják helyüket a középiskolákban. Matematika tudásközpontként, az ország 14 iskolájának egyikeként foglalkoznak kiemelten a reáltárgyakkal, bizonyítja ezt az is, hogy a vármegyében rendszeresen szerveznek informatikai feladatmegoldó versenyt.

A 2024/25-ös tanévben két osztályba várja a Móricz a gyerekeket. Az „A” osztály az angol nyelvre, míg a „B” a matematikára és az informatikára specializálódik. A Móricz beiskolázási körzete új utcákkal bővült (a pontos utcalista a honlapunkon megtalálható). Itt kezdhetik meg tanulmányaikat a Szántó Kovács János utca, a Honvéd utca, a Kert utca, Bartók Béla utca, a Budai Nagy Antal és a Kert köz hatévesei. 

Forrás-. Illés Zoltán, igazgató