A jövő informatikusai a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban
A belváros patinás oktatási intézménye hagyományosan humán és nyelvi tagozatos gimnáziumként van elkönyvelve, pedig az informatika tantárgy oktatása is kiemelt helyen szerepel az iskola oktatási palettáján. Ezt bizonyítják az idei tanév versenyeredményei is, és az informatika tagozat tanulóinak lelkesedése.

Tóth Bence írása.

Az informatika manapság már szerves része a mindennapjainknak, szükségünk van rá a munkahelyünkön, az iskolában és a civil életünkben is.

Körülbelül másfél éve hallottam először arról, hogy a Kölcseyben is van informatika tagozat, ami egyből felkeltette a figyelmemet. Az ismerőseim különösen azért ajánlották, mert remek és jól felkészült szaktanárok tanítják ezt a tárgyat.

Mikó Csaba tanár úr már a tanév első napjaiban tájékoztatott minket minden versenylehetőségről, sőt idejét és energiáját nem kímélve heti többszöri alkalommal versenyfelkészítést is tartott számunkra.

Így indulhattam el a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny alkalmazói kategóriájában. Tanár úr remekül motivált, és minden nap olyan új dolgokat tanulhattam, ami egyre közelebb vitt a sikeres szerepléshez.

Az erőmet kipróbálhattam a programozás kategóriában is, remek tapasztalatszerzés volt, hiszen ez újfajta gondolkodásmódot is igényelt részemről. Nagy örömmel töltött el, hogy az alkalmazói kategóriában továbbjutottam  a regionális fordulóba, majd ezt követően az országos döntőbe. A döntőben nagyon nehéz feladatokkal találtam szemben magam, de hála Mikó Csaba tanár úr felkészítésének, minden akadályon túljutottam. A nagyon erős mezőnyben kilencedikesként a 19. helyezést értem el, amire szaktanárommal együtt nagyon büszkék voltunk.

A döntőre készülés közben két osztálytársammal, Kiss Benedek Mátéval és Jóvári Norberttel részt vehettünk egy megyei webfejlesztő versenyen is, melyen egy kitalált e-sport csapatnak kellett weboldalt készíteni. Remek tanulási lehetőség volt ez is, hiszen a tananyagunkban még nem szerepel a weblapkészítés, ezt Mikó Csaba tanár úrral tehetséggondozás keretében külön tanulhattuk meg. Naponta több órát is dolgoztunk a projekten, majd a kész weblapot az osztály tanulóin és az osztályfőnökön teszteltük.

Fáradozásunk gyümölcsét a www.pakura.ga oldalon lehet megtekinteni. A zsűri tetszését is elnyerte munkánk, hiszen a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma díjkiosztó ünnepségén a másodiknak járó jutalmakat vehettük át.

Mikó Csaba tanár úr arról is gondoskodik, hogy a csoportunk látóköre szakmai kérdésekben szélesedjen. Így jutottunk el a napokban a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba, ahol az okosotthonokról hallgathattunk meg egy értékes előadást.

Bár még csak kilencedikes vagyok a gimnáziumban, de úgy érzem, hogy az informatikában megtaláltam azokat a lehetőségeket, amelyek az egész jövőmet meghatározzák. Ajánlani tudom mindenkinek a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium informatika tagozatát, hiszen jó csapatban jó tanároktól a legmodernebb dolgokat tanulhatjuk.

 

Tóth Bence, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. c osztályos tanulója